Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 27.11.2011.
19:11
Beta A

"Koristan predlog Bilta za dalje pregovore o Kosovu"

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton smatra da su "korisni svi predlozi koji dolaze od zemalja članica EU" kad je reč o Evropskoj službi za spoljno delovanje, pa tako i pismo koje joj je uputio ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt koji je zatražio novi dijalog o severu Kosova.

Bilt je zatražio da se, uporedo s dijalogom Beograd-Priština o tehničkim pitanjima, pod okriljem EU organizuju i razgovori kako bi se "bolje približilo srpskoj zajednici" na Kosovu i doslo do rešenja za kosovski sever.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton smatra da su "korisni svi predlozi koji dolaze od zemalja članica EU"
 

Maja Kocijančič, zamenica portparola Ketrin Ešton, agenciji Beta prenela je da je Biltovo pismo dostavljeno visokoj predstavnici EU, koja je na čelu Evropske službe za spoljno delovanje, neformalne diplomatije EU, i da u ovom trenutku može samo reći da su "uvek korisni svi predlozi i doprinosi zemalja članica" evropske dvadesetsedmorice.

Diplomate u Briselu ocenile su da je Bilt, kao odličan poznavalac razvoja na Balkanu, posle nedavno posete Prištini i Beogradu i sagledavanja činjeničkog stanja na severu Kosova "očigledno stavio do znanja i ono što izgleda misle još neki krugovi u EU". Bilt je, prema pisanju prištinskog lista "Koha Ditore", istovetno pismo uputio i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Izvori u EU i ranije su stavljali do znanja da u nekoj budućoj fazi dijaloga Beograd-Priština može doći i do "doticanja drugih suštinskih pitanja, pa i nekih vezanih za status, pod uslovom da to vodi sveukupnom sređivanju i stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Isti izvori navode da sad više nisu usamljena mišljenja da pokušaj "vojno-policijskog nametanja rešenja na severu Kosova ne može da deluje i samo povećava teškoće i EU i Beograda, a objektivno i Prištine".

Diplomate u Briselu misle da Beograd jeste napravio "bar taktičku grešku kad nije prihvatio 'carinski pečat', iako je Priština slanjem specijalne policije takođe narušila načelo dijaloga". Takođe se navodi da Euleks, koji ima podršku svih 27 članica EU,
mora dobiti mogućnost da bude delatno prisutan na celom Kosovu, a rešenje za carinske prelaze je moglo i moralo da se nađe još početkom septembra.

Insistiranje na odbijanju podele Kosova?

Izvori u Briselu podvlače da ostaje da se prvenstveno političkim rešenjem "sredi", ako ne baš odmah uredi i tek u nekoj daljoj budućnosti sasvim reši pitanje Kosova, pošto ni u EU o tome sada ne postoji jedinstven stav. Kako Bilt u pismu visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i komesaru za prosirenje Štefanu Fileu ističe, sever je sada odvojen od ostalog dela Kosova više nego ikada i zbog toga se EU nalazi pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova, ali i da nađe primenjivo
rešenje za sever zemlje.

Bilt u pismu Eštonovoj ističe da će "napredak, izvesno je, biti ostvaren u daljem dijalogu o severu između Prištine i Beograda i ja verujem da je došlo vreme da se krene dalje od usko tehničkih pitanja".

Šef švedske diplomatije zatražio je da Evropska komisija, čija je potpredsednica Ketrin Ešton, pokrene uporedni dijalog s Kosovom o severu, jer smatra da se bez sumnje mora pokloniti daleko veća pažnja srpskoj zajednici na Kosovu.

Premijer vlade u Prištini Hašim Tači je na vest o Biltovom predlogu reagovao tako što je ocenio da bi novi pregovori o Kosovu bili "prevaziđeni". On je poručio da je "Kosovo o svom statusu razgovaralo u Beču u međunarodnom procesu utvrđivanja predloga za status zemlje".

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2011. 19:40
Гледам фото, па се питам, јел она ово намешта фацу ту пред свима?
Nedelja 27.11.2011. 20:39
Jedini predlozi koji su "prihvatljivi" za EU su oni koji ne zadiru u siptarsku nezavisnost. Zanimljivo je ovo EU instistiranje na celovitosti Kosova?! Po ko zna koji put "medjunarodna zajednica" NATO agresori i okupatori, primenjuje politiku duplih standarda prema Srbima i svima priznaje otcepljenje osim serpskom narodu! E pa nece to moci tako. Kad-tad ce se Srbija ujediniti i svi Srbi ce se vratiti na svoja vekovna ognjista, ma koliko sada izgledalo nemoguce.
Nedelja 27.11.2011. 22:55
Britanske banke, svajcarske banke, pa uskoro i skandinavske predvidjaju KRAJ,a ona resava pitanja bez obzira na sve. Ciji je ona ustvari sluzbenik-evropski ili britanski.Slaba vajda od evropeizma, izgleda jos jednom. Dolar ili Evro, jedan mora da padne.Ona zna da ce to da bude evro, jer nisu badava Englezi ostali van kruga. Kad se resimo EU fanatizma napravili smo pola posla, ali kao sta mozemo da vidimo iz dosadasnjih komentara iz Brisela, nema pomaka dok god Ameri i Englezi odlucuju.Tu ce da cekamo DRMES na Bliskom Istoku.NATO granicar ce onda da pukne. Pametno da se uzme Putinova ponuda pa da se pripremi Srbija za pregovore s Tiranom I TO Ili odje ili nidje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online