Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 27.11.2011.
04:35
Press A

Na fakultet bez prijemnog, profesorima zabranjen štrajk

Gimnazijalci će moći da upišu fakultet bez prijemnog ispita, a uvode se "opšta", "stručna" i "umetnička" matura, piše beogradska štampa.

Novine za srednjoškolce: Opšta matura umesto prijemnog ispita
 

Đaci će mnogo lakše moći da promene školu, broj učenika u odeljenju moraće da bude manji od 30, profesori neće imati pravo na štrajk, a srednje obrazovanje i dalje neće biti obavezno u Srbiji.
 

Ovo su najvažnije odredbe koje se nalaze u Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji bi trebalo da bude usvojen do početka naredne godine.
 

Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija objasnio je za "Press" da je matura jedna od ključnih izmena, zbog čega se ovaj zakon najviše i donosi. I strategija obrazovanja, koja još nije usvojena, predviđa da gimnazijalci treba da polažu opštu maturu, posle koje ne moraju da polažu prijemni ispit za fakultet.

"To ne znači da uopšte neće imati prijemi, jer je sigurno da će neki fakulteti imati prijemi, kao što je recimo Fakultet dramskih umetnosti. Postojeće opšta i stručna matura. Stručnu maturu polagaće učenici srednjih stručnih škola, ali sa tim neće moći da upišu fakultet već će morati da polažu i opštu maturu. Ide se na to da srednja stručna škola nije prolaz na fakultet, a gimnazija jeste, što je koncept koji važi već 50 godina u nekim evropskim zemljama“, rekao je Sokić.
 

Zadržana su i rešenja u pogledu broja i dužine trajanja časa. U gimnaziji će i dalje postojati do 31 čas nastave sedmično, u stručnoj i umetničkoj školi do 33, osim u školi koja ostvaruje programe baletskog obrazovanja gde učenik može da ima do 41 čas.

Čas teorijske nastave i vežbi i dalje će trajati 45 minuta, a praktične nastave 60 minuta. U odeljenju može biti do 30 učenika. Taj broj se smanjuje ukoliko se u odeljenju nalaze učenici sa smetnjama u razvoju. Učenik koji postiže izuzetne rezultate u učenju ima pravo da završi školovanje u roku kraćem od predviđenog, piše "Press".

U Srbiji se trenutno primenjuje Zakon o srednjoj školi donet 1992. godine.

Nedelja 27.11.2011. 10:00
God save America...
Nedelja 27.11.2011. 12:28
Nece imati pravo na strajk?! To je valjda ustavno zagarantovano pravo? Vlast se boji mladih kao pokretacke snage i eventualne inicijalne kapisle za njihov pad. Inace sistematski unistavaju obrazovni sistem jer je po njihovoj racunici lakse manipulisati neobrazovane, sto im je i cilj.
Nedelja 27.11.2011. 16:20
Систем образовања у Србији је доста срозан, боље рећи на најнижим је гранама од када је уведен у 19. веку. Наиме, проверено знам, да се деци поклањају оцене без икаквог одговарања, да са 2 добијају 4 или 5-ице. Да деца уместо некадашњих 3-4 лекције за добру оцену уче само по једну коју они сами одаберу, и то не целу лекцију. Да су професори доста ограничени у погледу кажњавања деце због недисциплине, да су члесто на мети самих ученика, па и њихових родитеља. Школе су ту апсолутно немоћне. И још нешто, профеосори су обавезни да по 2 часа у једном полугођу предају деци о хомосексуализму и слилним темама, наравно само позитивно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online