Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.11.2011.
16:14
B92 A

Haradinajev advokat svedoku: Lažove!

Na suđenju bivšim komandantima OVK u Haškom tribunalu, branilac Ramuša Haradinaja zaštićenog svedoka optužbe "81" nazvao više puta "lažovom".

Bivši komandant OVK: Ramuš Haradinaj
 


Današnje zasedanje uglavnom protiče na sednicama zatvorenim za javnost, dok je javni deo obeležen prepirkama branioca i svedoka.


Britanski advokat Ben Emerson je ranije tokom unakrsnog ispitivanja optužio zaštićenog svedoka da je njegov prikaz događaja po kome su u kampu OVK u Jablanici mučeni i ubijani zatvorenici "u potpunosti izmišljen".


"Niste pružili nikakvo objašnjenje za neobjašnjive izmene u vašem svedočenju. Svedočili ste jutros koji su bili razlozi što ste uneli izmene u izjavu Tužilastvu. Prvo ste rekli da ste se plašili, dok su tu bili srpski zvaničnici. Onda ste rekli da ste se posle razgovora sa tužiocem Robertsonom predomislili i ohrabrili ", rekao je Emerson.

Zaštićeni svedok haškog tužilaštva sa pseudonimom "81" odbacio je optužbe advokata Emersona. On je ranije na suđenju bivšim komandantima OVK u Tribunalu u Hagu rekao da je video Ramuša Haradinaja kako muči i naređuje ubistva zatvorenika u logoru Jablanica.

Prema iskazu ovog svedoka, Haradinaj je ispitivao dvojicu romskih dečaka i jednog srpskog mladića, a posle prebijanja i mučenja, naredio da se ubiju. Zaštićeni svedok, koji svedoči na srpskom jeziku, je, prema svom iskazu, prisustvovao i kada su tela trojice zarobljenika bačena u Radoničko jezero. Prema optužnici, žrtve o kojima je svedok "81" govorio su tri mladića iz sela Dolac, 24-godišnji Srbin Ivan Zarić i dva romska dečaka od 15 i 16 godina Agron Beriša i Burim Bejta.

Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj se terete za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.


Sudsko veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je naložilo da im suđenje bude ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, i to je prvi ponovljeni postupak u istoriji Haškog tribunala.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 17:05
Kao i obicno zlocini protiv Srba prolaze nekaznjeno. Razlog je zato sto tuzioci i tuzeni imaju istog gazdu, tako da od ove sudske farse mozemo ocekivati sve osim pravde i "nezavisnog i postenog" postupka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online