Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.11.2011.
13:45
Beta A

Usvojen zakon koji treba da privuče ulagače

Skupština Srbije usvojila je Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama koji, prema rečima predlagača, treba da podstakne javno-privatno partnerstvo i privuče domaće i strane investitore i banke da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Skupština Srbije usvojila zakon o javno-privatnom partnerstvu
 

Kroz takvo partnerstvo, kako se navodi, trebalo bi da se sprovedu infrastrukturni projekti koji na izgradnju čekaju godinama, a koji se odnose na modernizaciju putne i komunalne infrastrukture i pružanja usluga od javnog značaja, za šta je neophodno privući privatne investicije.

Novi zakon, koji uvodi mogućnost javno-privatnog partnerstva, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja vlade, a cilj zakona je uspostavljanje dugoročnog partnerskog odnosa javnog i privatnog sektora.

Javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno, kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte. Zakon uvodi novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera i omogućava više modela povezivanja.

Među njima je i mogućnost da privatni investitor svojim sredstvima izgradi školu ili obdanište, a lokalna samouprava da plaća naknadu i da se nakon određenog vremena ti objekti vrate lokalnoj samoupravi. Utvrđeno je da će za projekte od nacionalnog značaja biti zadužena Vlada Srbije, a za one koji su od lokalnog značaja lokalna samouprava.

Usvojene su i izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju koje, kako je naveo predlagač, treba da pojednostave administrativne procedure i koje slede preporuke Evropske komisije o terminološkom usklađivanju zakona sa odredbama Svetske trgovinske organizacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 13:49
Zakone koje ste doneli,tek da nesto kao radite,ne treba ni citati.Cekam da procitam kada ce te po Ustavu odgovarati za izdaju i propast Srbije.
Utorak 22.11.2011. 14:25
Na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora Demokratske stranke, održanoj u Smederevu, predsednik te stranke i Srbije Boris Tadić je najozbiljnijim glasom sa govornice poručio: "Idite od kuće do kuće i vrbujte mlade da glasaju za nas. Oni će naterati i svoje roditelje da ih slede. Obećavajte im sve što žele da čuju, obećavajte im novac, posao, stipendije, državnu službu, jer ako izgubimo izbore i odemo sa vlasti, svi ćemo završiti u zatvoru, a neki od nas će biti i ubijeni. Zato se borite da ne predamo vlast!"
Utorak 22.11.2011. 19:30
Hm, sto bi u prevodu znacilo "usvojen zakon kako navuci domace investitore". Partneri...ma vama je potreban cash a ne partneri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online