Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 21.11.2011.
09:04
Vestionline A

Danas je Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i pravoslavni vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, praznik ustanovljen u prvim vekovima hrišćaske propovedi.

Sveti arhanđel Mihailo

Praznik posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta u kome su prisutni kao branitelji čovečanstva od zla i palih anđela, jedna je od najčešćih krsnih slava pravoslavnih Srba.


Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.


Prema predanju, arhistratig Mihailo, koji je sabrao vojsku anđela da bi se suprotstavili silama zla palog anđela Lucifera (Satanaila), uvršćen je u kalendar Hristove crkve u četvrtom veku, a SPC ga obeležava svake godine 21. novembra.


Sveti arhangel Mihailo je najugledniji među bestelesnim silama i najbliži nebeskom prestolu i smatra se da je on spasio vojsku anđela od ponora palih Satanailovih anđela.


Ovaj praznik pravoslavni Srbi slave kao Aranđelovdan, a u narodu se veruje da je sveti arhangel "živi svetac" pa se u nekim krajevima na slavske obrede ne iznosi žito.


Prema učenju Crkve, prvi anđeo je od početka stvaranja sveta prisutan među ljudima kao "živa sila nebeska" i nije čovek koji se posvetio i ušao u red svetih svojim svetim delima.


Crkva kaže da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali Svetom arhangelu Mihailu. Na pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci.


Svetog Arhangela kao svog zaštitnika slavi danas i beogradska Saborna crkva, osveštana na Aranđelovdan 1845. godine, čiji je ktitor bio srpski knez Miloš Obrenović (1780-1860).


Arhangela Mihaila je kao porodičnog zaštitnika poštovala srpska vladarska dinastija Nemanjića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 09:14
Neka je sretna danasnja Slava Arandjelov dan svima koji slave...za mene je ovaj dan drugi rodjendan...
Ponedeljak 21.11.2011. 09:31
Срећно ти крсно име домаћине! Дао ти Бог велико стадо и благо и оно што ти је срцу драго. Много имао сваком делио. Заклонио те Господ Бог и данашњи велики год од сваке муке и душманске руке, трула моста и пијана госта, тврдице оца и кесе без новца! Амин да Бог да и живели!
Ponedeljak 21.11.2011. 09:53
ЈА САМ ВОЈНИК БОЖЈИ КОЈИ МАЧ НОСИ И НА ВИСИНУ ДИЖЕ ОРУЖЈЕ СВОЈЕ И СЕЧЕ СВЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ БОЖЈЕ Радуј се Михаиле, велики Архистратиже, са свима Небеским Силама! Свим свечарма срећна слава, молитва на здравље и спасење, новинарима Вести Онлајн честитам еснафску славу такође.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online