Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 20.11.2011.
10:51
Vestionline A

Ruskim državljanstvom protiv pogroma Srba

Prošenije (molba) Ruskoj Federaciji za dobijanjem dvojnog državljanstva upućeno od strane Srba sa Kosmeta podiglo je rusku naučnu i političku javnost na najveći stepen budnosti i tako, preko noći, postalo lakmus papir geopolitičkog odnosa snaga sila na Balkanu.

Podnesak u tačno 100 reči na koji je potpis stavilo oko 21.000 Srba sa Kosmeta predstavlja čitanku stradanja i goli vapaj naših sunarodnika s one strane Ibra.

Srbima sa KiM rusko državljanstvo jedina slamka spasa


Dok je Beograd ćutke i tek ponegde sa prezrenjem prešao preko ove molbe, činjenica na koju se Srbi sa Kosmeta pozivaju- izdaja Beograda- probudila je pažnju najvećih ruskih duhova. Ukoliko bi Ruska Federacija odobrila zahtev Srba sa Kosmeta, poštujući svoj Ustav član 61, stav 2. u kome stoji ''RF garantuje svojim građanima zaštitu i pokroviteljstvo van granica“ kosovsko pitanje dobilo bi novu dimenziju. I, veruju analitiari, projavilo veliki povratak Rusije na evropsku političku scenu.


U Prošeniju stoji: ''Kako više nemamo države koja bi nas zaštitila, poučeni iskustvom naših praotaca i naših arhepastira, u vremenima iskušenja propasti, mi se u ime Gospoda, Bogorodice, Svetog Jovana i svih svetih stavljamo pod skut i zaštitu majčice Rusije..“.


Zahtev Srba za prijem u rusko državljanstvo iniciran je terorom kojem je podvrgnut srpski narod na Kosovu i Metohiji, teritoriji koja se nalazi u sastavu Republike Srbije, a pod zaštitom OUN na osnovu Rezolucije 1244.


''Suočeni smo sa najozbiljnijim pretnjama koje ugrožavaju naša elementarna prava i sam naš biološki opstanak na teritoriji na kojoj živimo. Izgubili smo zaštitu, kako od međunarodne zajednice, tako i od zvaničnih predstavnika sopstvene države. Imajući to u vidu, a na osnovu istorijskog pokroviteljstva ruske države nad pravoslavnim Srbima zahvaljujući kome je sačuvano biološko biće našeg naroda, obraćamo se i danas ruskoj državi da prihvati naš zahtev za prijem u državljanstvo i tako sačuva gole živote naših porodica. Ovaj podnesak podnosimo na osnovu člana 14. stav 7. Zakona o državljanstvu RF koji predviđa pojednostavljeni postupak za prijem u državljanstvo, a bez ispunjavanja uslova iz člana 13. Zakona o državljanstvu RF u pogledu prebivališta u Rusiji, stalnih izvora prihoda i znanja ruskog jezika. Iako je zakonodavac predvideo skraćeni postupak za prijem u državljanstvo imajući pre svega u vidu rusku dijasporu i mogućnost njenog useljavanja na teritoriji RF, nalazimo da su perspektive sadašnje situacije takve da navedeni pravni osnov jeste jedina slamka spasa od pogroma koji se pred očima svetske javnosti sprema“.


Prošenije je napisano u trenutku kada deklaracija o Kosovu i Metohiji čeka na usvajanje, a predstavlja ništa drugo već poziv na rušenje srpskih barikada na severu naše južne pokrajine i uspostavljanje državne granice između Srbije i Kosova.


Činjenica da većina građana Južne Osetije poseduje ruske pasoše navela je Rusiju da 2008. godine odbrani svoje sunarodnike od agresije Gruzije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2011. 11:17
Кад прочитам ово само ме обузме бес....колико смо јадни као народ! Сами смо очигледно неспособни да изаберемо пастире који ће нас водити у нешто макар мало боље-на власти увек неспособни лопови који гледају само своје и ТУЂЕ интересе... Ваљда ће Бог погледати тај несрећни народ доле и извући их из канџи зла..макар и под окриљем мајчице Русије...са овим издајницима и злотворима код нас на власти-ништа добро не чека ни њих ни нас...
Nedelja 20.11.2011. 11:32
Хоће ли се десити нешто? Или се опет залуд надамо?
Nedelja 20.11.2011. 11:35
Ovome pod Mitrovica.desetine crkava i Manstira na KiM su uniste i spaljeni. Skoro sva srpska groblja na KiM su skoro unistena. U severnoj Mitrovici ima muslimansko/siptarsko groblje koje niko od Srba nij eni pipnuo, ne pada to nikoma na pamet. Ako Srbin prodje izvan magistralnih puteva na KiM rizikuje zivot, a i na tim putevima mu niko ne garantuje zivot. Od 1999. naovamo pod zastitom KFOR ubijeno je preko hiljadu Srba, a nijedan nije bio kriminalac. Ubistva dece, masakri, otimacine i prebijanja su svakodnevica. Primeri su brojni a mali je prostor. Znaci da nisu nesrecni samo kriminalci. Oni veoma uspesno saradjuju sa siptarskim banditima i robu prebacuju bez problema i pored barikada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online