Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.11.2011.
18:30
Vestionline A

Premijer da povuče predlog Zakona o komunalnim delatnostima

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin uputio je, na zahtev privrednika i članova Udruženja za komunalne delatnosti PKS, premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću pismo sa inicijativom da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o komunalnim delatnostima.

Poslušajte privrednike: Miloš Bugarin

Bugarin u pismu predlaže da premijer, u skladu sa svojim ovlašćenjima, povuče Predlog zakona o komunalnim delatnostima iz procedure, kako bi se tekst zakona vratio na doradu i u njega ugradili stavovi privrede iz javne rasprave u komorskom sistemu, saopštila je PKS.

Ukazujući na važnost gazdovanja i upravljanja vodama i drugim strateškim resursima u vlasništvu države, Bugarin je podsetio da su PKS, regionalne komore i udruženja, lokalna samouprava i svi sindikati sa Ministarstvom ekonomije organizovali široku javnu raspravu i tačno definisali zahteve privrede u očuvanje tih resursa uvođenjem javno - privatnog partnerstva u komunalne delatnosti.


U saopštenju stoji da usaglašeni stavovi privrednika i Radne grupe za izradu Predloga zakona nisu uvaženi u tekstu zakona koji je upravo u skupštinskoj proceduri, te je javna rasprava obesmišljena.

Nacionalni interes umesto profita


Predsednik PKS smatra da bi ti stavovi trebalo da budu ugrađeni u buduća zakonska rešenja, kako bi od toga imala koristi i država, u interesu privrede i svih građana Srbije.


On je podvukao i stav privrednika koji smatraju da država ne sme da ispusti vlasništvo i upravljanje najvažnijim resursima, prepuštajući građane i privredu u ruke onih koji umesto nacionalnog interesa, vide jedino profit.


Stav privreda je da javna preduzeća vodovoda i kanalizacije kao deo jedinstvenog i nerazdvojivog tehničko-tehnološkog sistema, prečišćavanje vode, toplane, prikupljanje i odlaganje smeća i trolejbusko - šinski prevoz ne mogu biti povereni privatnim firmama, niti da se daju u koncesiju, jer je to protiv nacionalnih interesa i povlači bezbednosne rizike, kaže se u saopštenju, a Zakon o koncesijama daje tu mogućnost.


Bugarin je naglasio da se nacionalna asocijacija srpske privrede zalaže za javno - privatno partnerstvo u svim oblastima u kojima je to moguće. Međutim, srpski privrednici su u javnoj raspravi jednoglasno zauzeli stav da te poslove treba da obavljaju isključivo javna komunalna preduzeća u državnom vlasništvu.


Oni su ukazali da ne bi smeli vodu i druge strateške resurse da dajemo u koncesiju ili zakup, jer su se takva rešenja pokazala lošim i u razvijenim evropskim zemljama, dodaje se u saopštenju.

Subota 12.11.2011. 07:08
Premijer je bivsi direktor agencije za privatizaciju. Zuri covek da nabavi ..sve sto se moze i strpa u DS kasu. Dulica treba uhapsiti zbog LICNE NABAVKE sklopocija od masina iz htvatske www.tehnix.hr
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online