Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.11.2011.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Oprostili Zagrebu etničko čišćenje

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ogorčen je zbog odluke srpskih vlasti da potpišu Deklaraciju o pronalaženju rešenja za izbegla i raseljena lica.

Deklaracijom se ne rešavaju problemi srpskih izbeglica: Miodrag Linta

On je ubeđen da se tim dokumentom koji su potpisali šefovi diplomatija četiri zemlje u regionu ne rešava problem pola miliona izbeglih i prognanih Srba i 100.000 građana Srbije oštećenih u imovinskim i drugim pravima.


Ogorčeni ste usvajanjem ovog dokumenta, zašto?

- Zato što se potpisom srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića na deklaraciji Vlada Srbije zvanično odrekla borbe za povrat naših nasilno oduzetih imovinskih i stečenih prava. Mi smo tražili da se deklaracija dopuni odredbom kojom se Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija obavezuju na hitan dijalog i postizanje dogovora o povratku nezakonito oduzetih imovinskih i stečenih prava izbeglih i prognanih.


Da li ste na to ukazivali srpskoj vladi i drugim najvišim institucijama?
- Naravno. Tražili smo da nas podrže u ostvarenju naših neotuđivih prava, ali nismo dobili odgovor. Obraćali smo se premijeru Mirku Cvetkoviću, išli pet puta kod predsednika Srbije Borisa Tadića i ostajali ispred zgrade Predsedništva, jer nije hteo da nas primi niko iz njegovog kabineta. Mi, međutim, nećemo odustati u traženju odgovora na pitanja koja smo im postavili.


Koja su to pitanja?
- Zašto Vlada odbija da upozna EU i međunarodne organizacije da Hrvatska godinama ne pristaje na dijalog o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji gde je jasno navedeno da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava

Podvala u interesu Hrvatske


Da li deklaraciju četiri države u regionu doživljavate kao podvalu?
- Dokument je u interesu Hrvatske. Omogućiće im da mašu tim papirom u Briselu da će rešavati samo najtežu kategoriju socijalnih slučajeva. Podsećamo i dalje da se u Hrvatskoj masovno krše ljudska prava, jer je 1. decembra plenarna sednica na kojoj Evropski parlament treba da donese odluku da li će odobriti Hrvatskoj potpisivanje pretpristupnog ugovora za članstvo u EU.

koja su imali na dan 31. decembra 1990. Predlog tog bilateralnog sporazuma je Zagrebu upućen još 2009, a zvanični Beograd neće javno da kaže da ga Zagreb ignoriše. Zašto Vlada vodi politiku pomirenja žrtvujući imovinska i stečena prava izbeglih i prognanih Srba. Jačanje saradnje i pomirenje u regionu snažno podržava i naša koalicija, ali bez kompromisa na račun ljudskih prava. To ne sme da bude lažno pomirenje.


S ovim problemom ste upoznali Evropski parlament i više međunarodnih zvaničnika. Da li ste dobili odgovor?

-Da, uputili smo pismo na 13 adresa u EU i razgovarali sa više ambasadora zemalja članica EU akreditovanih u Beogradu, ali su nas pitali imamo li podršku Vlade Srbije, predsednika i parlamenta. Shvatili smo da ništa nećemo uraditi ako nas vlast u Srbiji ne podrži i zato ćemo da istrajemo u zahtevu za suštinskim međudržavnim dijalogom. Zalažemo se za politiku čistih računa, poštovanja ljudskih prava i reciprocitet, a ne za popuštanje da bi Hrvatska kao članica EU bila saveznik Srbije u evro integracijama. Ako to neće, neka nam neko iz srpske vlasti otvoreno kaže da će žrtvovati naša neotuđiva prava. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 12:19
kakva izdaja na vrhu.....nevidjena u istoriji.....smuchili su mi se.....a i svi oni koji su glasali za njih....dovode talibane da ih razmnozavaju po Srbiji,Srbima na KiM su zabili noz u ledja, drze muftiju i njegovu dzamahiriju u Rashkoj i hrane krmka da im daje input za indipendent vojvodinu.....sramota me i za njih.....
Sreda 09.11.2011. 12:34
Несрпска влада несрпски се и понаша. Прогнаници из Хр су свугде као непожељан чир, а што би се ови владајући ухљузи бавили њиховим проблемима, ако они ту немају личне користи? ФУЈ какви су.
Sreda 09.11.2011. 13:52
Ustasama ne sme nikad biti oprosteno,jer bi to bilo pljuvanje po svim ubijenim Srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online