Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 08.11.2011.
12:16 >> 12:26h
Beta A

SPO: Ustav Srbije koči evrointegracije

Srpski pokret obnove (SPO) odavno insistira na promeni Ustava jer koči dalje reforme i evrointegracije Srbije, izjavio je danas poslanik SPO Aleksandar Jugović.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Ustav "zbog besmislene preambule koja ne poštuje realnost i sve šta se dešava na Kosovu koči dalje evropske integracije Srbije".

Moramo promeniti ustav: Srpski pokret obnove

"Mora se promeniti Ustav u skladu sa politikom koja se bude menjala kada je reč o Kosovu i poglavljima o ustrojstvu države da bi se omogućio razvoj regiona", kazao je

Opomena za Draškovića

 

Vrh države upozorio lidera SPO Vuka Draškovića da će, ako želi da njegova stranka ostane u vladajućoj koaliciji, morati da poštuje i zastupa državnu politiku.

Jugović.

On je naveo da politička volja za promenu Ustava ne postoji zbog preambule koja utvrđuje da je Kosovo deo Srbije i dodao da je gotovo nemoguće promeniti Ustav jer je potrebna veoma široka podrška.

"Kako bude rasla antievropska histerija i jačale antievropske snage, tako će i volja za promenu ustava biti sve manja", ocenio je Jugović.


Ustav Srbije proglašen je na današnji dan pre pet godina, a prethodno je jednoglasno usvojen u parlamentu i potvrđen na referendumu.

 

DS: O Ustavu posle izbora

Poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković izjavio je danas da o promeni Ustava Srbije treba razgovarati posle sledećih izbora "s obzirom da taj akt nije savršen".

"Ustav nije savršen, bio je rezulat određenog kompromisa", rekao je Ratković novinarima u Skupštini Srbije i dodao da očekuje da će široka javna rasprava o promeni Ustava Srbije krenuti već posle izbora.

Prema njegovim rečima, na političkoj sceni i u nevladinom sektoru pitanje promene Ustava je već duže aktuelno. Poslanik DS je ocenio da ne treba brzo menjati Ustav nego to raditi sistemski, i postići što širi društveni konsenzus.

Ustav ima izuzetno dobra rešenja u pojednim segemtnima kao što su oblast ljudskih i manjinskih prava i osnovnih načela. Treba raditi na pitanju decentralizacije, i većih ovlašćenja lokalne samouprave i autonomnih pokrajina. Mora se jasnije definisati odnos međunarodnog i unutrašnjeg prava koji nije baš na najsrećniji način normiran,
kazao je Ratković.

Prema njegovim rečima, pozicija Skupštine Srbije i broj poslanika takođe je jedna od tema o kojima treba da se vodi javna rasprava.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 12:31
Partija kudravo olinjalog vuka-sto vise o njima pisati-jer sve sto oni kazu je suprotno normali,sve je to ogavno tako da se i sacica njihovi zgadi njih samih,ajd u nepovrat bagro.....
Utorak 08.11.2011. 12:26
ajde mir tamo ne lelujal vlada je rekla da se smirite inace ima da vas oteraju s vlasti ...
Utorak 08.11.2011. 18:20
Menjam veru za veceru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online