Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 07.11.2011.
20:15
Beta A

Ustav Srbije nema legitimitet?

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Stevan Lilić ocenio je večeras da se Ustav Srbije pet godina od usvajanja suočava sa pitanjem legitimiteta i kao jedan od najvećih problema naveo njegovu preambulu o Kosovu i Metohiji.

Stevan Lilić

"Taj je predlog Ustava je dala Vlada Srbije, a nisam baš siguran da je bila ovlašćena i legitimna da predlaže Ustav, izmene Ustava da, ali ceo Ustav ne.

Druga stvar koja je najspornija je preambula u vezi sa Kosovom i definisanje autonomnih pokrajina", rekao je Lilić agenciji Beta povodom pet godina od usvajanja Ustava Srbije.

Prema Lilićevim rečima, Ustav Srbije nije uspeo u svojoj osnovnoj nameri, a to je da se sačuva suverenitet i integritet države, jer je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Zbog toga može se reći da ovaj Ustav nije doživeo ni svojih pet godina, jer njegova suština je bila...održavanje celovitosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Lilić.

Lilić, predsednik Udruženja "Pravnici za demokratiju", ukazao je da aktuelni Ustav Srbije nije, kako je naveo, proistekao iz naroda, već iz vladajućih struktura, što, prema njemu, stvara problem njegovog suštinskog legimititeta.

Lilić je podsetio da pre pet godina kada je Ustav Srbije donet Kosovo nije proglasilo nezavisnost, ali da je potom to učinilo i da trenutno "stanje na papiru ne odgovara realnosti".

Lilić je rekao da je Ustav Srbije formalno iznad međunarodnih dokumenata kao što su Povelja UN i Evropska konvencija o ljudskim pravima, ali da realnost pokazuje da to nije tako.

"Obavezni smo da poštujemo odluke suda za ljudska prava u Strazburu. Imaš jednu sudsku odluku koja je iznad našeg Ustava, a u Ustavu stoji drugo. Tu bi odredbu odmah promenio i uskladio sa onim što jeste - da su međunarodni dokumenti koje je Srbija potpisala direktno primenljivi i u pravu Srbije", rekao je Lilić.

Upitan kada je pravi trenutak za promenu Ustava Srbije, Lilić je kazao da je to bilo pre njegovog donošenje "po principu bolje sprečiti nego lečiti".

"Imamo toliko drugih problema na dnevnom redu i mislim da samo pitanje promene Ustava ne bi u tom smislu bilo prioritet", ocenio je Lilić u izjavi agenciji Beta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 20:20
Kako si se ti nalupao. Zao mi je što sam polagao Upravno pravo kod tebe.
Ponedeljak 07.11.2011. 20:30
Nepismeni tzv. profesoru: Ko ti dade diplomu, i koga ti učiš. Kaže:"Ustav Srbije nije uspeo u svojoj osnovnoj nameri, a to je da se sačuva suverenitet i integritet države, jer je Kosovo proglasilo nezavisnost." Pa niste uspeli, jer ste se usrali u gaće, i niste smeli da se suprotstavite onima koji su pogazili Ustav, znači niste ga sproveli u delo. Ustav je uspeo ali treba vi da odgovarate što se ne držite slova ustava. Sad su te platili da podstičeš secesiju, da radiš protiv države Srbije i najvišeg pravnog akta jedne zemlje, a da apsurd bude veći ovaj majmun ovu NATO teoriju širi i truje studente, i prima platu od države iako se bavi stvarima koje su strogo kažnjive. SAMO OPET GOLI OTOK
Ponedeljak 07.11.2011. 21:44
ovaj je nacisto prolupao. ma, on nije normalan. izlupeta se da se i studenti postidese.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online