Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 06.11.2011.
18:44
Vestionline A

Fejt: Sever treba da ostane unutar Kosmeta

Šef Međunarodne civilne kancelarije (ICO) u Prištini Piter Fejt izjavio je da se nada da će problem barikada na severu Kosova biti rešen mirnim putem i ocenio "poželjnim" da se situacija na tom području "vrati u normalu što je više moguće". On je naglasio da svi u međunarodnoj zajednici žele da sever ostane unutar Kosmeta.

Šef Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt
 
 


"Ljudi sa severa ne treba da budu kriminalizovani, niti smatrani za deo nekakve kriminalne scene", naglasio je Fejt i precizirao da su "90 odsto, možda i više od toga, građani koji poštuju zakon".


"Oni žele da se sve ovo razreši, da se kreću slobodno i da budu deo evropske budućnosti", rekao je Fejt, ali je ukazao i na veze "srpskih i albanskih kriminalnih organizacija, što je potrebno eliminisati".


On je zato, kao važnu dimenziju situacije na severu Kosova, označio "red, zakon, vraćanje slobode kretanja i jačanje vladavine prava, što je u odgovornosti Kfora i Euleksa".


Ali, mora i da postoji komunikacija između severa i zajednice kosovskih Albanaca, jer se, kako je napomenuo Fejt, "svi u međunarodnoj zajednici slažemo da sever treba da ostane unutar Kosova".


Upitan o rešenjima za sever, da li bi to mogla da bude široka autonomija tog područja ili federalizacija Kosova, Fejt je odgovorio da "postoje tri osnovna principa koja nas vode ka rešenju: nema podele, nema nasilja i nema zamrznutog konflikta".
"Mi, kao Evropska unija (EU), ne možemo tolerisati da sever Kosova završi kao zamrznuti konflikt, pa da tamošnji građani nemaju nikakvu perspektivu za bolju budućnost", naglasio je Fejt.


Povodom problema adminstrativnih prelaza na severu, Fejt je naglasio da je Kosovo "za EU jedna, celovita, jedinstvena carinska oblast".


"Zaključeni su sporazumi u tehničkom dijalogu, u kojem posreduje EU", rekao je Fejt i podsetio da su sporazum o kosovskom carinskom pečatu obe strane priznale kao zvanični dokument.


"Mislim da za primenu ovog sporazuma treba da bude jasno da je bitno da na graničnim prelazima budu prisutni kosovski carinici", naglasio je Fejt.


On "razume" da "ovde postoji problem sa statusom i da Srbija ne priznaje carinski prelaz kao takav, već ga vidi kao administrativnu liniju", ali smatra da to nije realnost sa tačke gledišta Kosova.


"Mi radimo na temelju stava da je za to potrebno da se postigne aranžman kojim će se sprečiti šverc i kojim se prihvata realnost na terenu", napomenuo je Fejt.


Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Fejt je odgovorio da "može samo da se nada" da će dijalog biti "što značajniji i što sadržajniji" i ocenio da postoji određeni pritisak na obe strane da bude nastavljen pre decembarskog sastanka Saveta EU.


Na tom sastanku, podsetio je Fejt, biće razmatrana preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, zbog čega Komisija "misli da je poželjno da obe strane, ali svakako Srbija, igraju veoma konstruktivnu ulogu u nastavku dijaloga".


"Sam nastavak dijaloga, uz dalje postojanje barikada u vreme kada se Savet bude sastajao u decembru, ne bi, međutim, bio baš ohrabrujući da bi EU preduzela naredni veoma bitan korak, kao što je dodela statusa kandidata", upozorio je Fejt.
On ne može da predvidi, niti da prejudicira šta će svaka država članica EU pojedinačno odlučiti o preporuci Komisije da Srbija dobije status kandidata.


"Svaka će dati svoje mišljenje u vezi sa predlogom Komisije, i može lako doći do toga da neke države članice pomisle da nije dovoljno to da Srbija bude samo konstruktivna u tehničkom dijalogu, već da je potrebno da se učini više", nagovestio je Fejt.


On je podsetio na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o potrebi da se demontiraju paralelne strukture i ocenio da je "možda tu potrebno više" uraditi.


Napominjući da je važno da Srbija razmišlja o dugoročnim rešenjima za sever, Fejt je rekao da u zdravstvu i školstvu paralelne institucije neće morati u potpunosti da se ukinu, "ali će morati da budu transparentne i odgovorne, što je veoma bitno, jer je to zahtev EU".


Fejt je ponovio da međunarodna zajednica neće prihvatiti nikakve promene granica i ocenio da je situacija na Balkanu geografski stabilizovana.
"To je nešto što se neće menjati i mislim da ne bi bilo produktivno da se i dalje misli da to može da se pokušava. Time bismo samo gubili vreme", zaključio je Fejt.

Nedelja 06.11.2011. 18:52
Kad otimate onda hocete bas sve da otmete...
Nedelja 06.11.2011. 19:57
lider antisrpskih protuva.
Nedelja 06.11.2011. 18:56
......izvinite ALI nas zabole shta misli neprijatelj Srba.....nismo ochekivali niti ochekujemo podrshku od ovakvih.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online