Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.11.2011.
15:05
Đ. Janković - Vesti A

Loznica u strahu od azilanata

Zbog sve većih problema sa azilantima iz Avganistana i Somalije van Centra za azil u Banji Koviljači, kojih je prema policijskim podacima više od 2.500, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i odbornici iz ovog mesta ponovo su pozvali državne organe da se uključe u rešavanje problema jer preti eskaliranje situacije.

Kada se lokalna samouprava u aprilu obratila državi, bilo je oko 500 azilanata, ali se ta brojka do danas enormno uvećala u mestu koje ima oko 6.000 stanovnika.

Na svakom koraku: Azilanti iz Avganistana u Loznici

Gradonačelnik Petrović rekao je da su se nedavnim slučajem silovanja državljanke Velike Britanije, u kome je učestvovala grupa Avganistanaca, a jedan je do sada uhapšen, nažalost pokazala opravdana strahovanja da tako veliki broj stranih državljana na jednom mestu može ozbiljno ugroziti bezbednosnu situaciju.


- Tražili smo više puta da država konačno reši taj problem, ali, nažalost, ona uglavnom ćuti, a tenzije se iz dana u dan podižu i bojimo se da su najave građana na nekakav vid samoorganizovanja samo pokazatelj da se ne osećaju sigurnim i bezbednim u svojoj sredini. Imamo situaciju koja preti da eskalira i ovo je još jedan u nizu apela nadležnim ministarstvima i Vladi da se ovaj problem konačno reši.

Građani Koviljače i Loznice saosećaju sa tim ljudima i uvek su imali razumevanja. Međutim, sada se zbog incidenata koji su učestali među meštane, roditelje i decu uselio strah i svi smo zabrinuti.

Vidoje Petrović

Želimo da se ovo pitanje konačno reši, da država uzme učešće u svemu tome, a mi smo spremni da pomognemo u iznalaženju rešenja.

Ovo je problem koji mora da reši država. Da li treba da se dogodi još nešto pa da se neko oseti odgovornim i preduzme odgovarajuće mere - rekao je Petrović.


On je kazao da je tolerantnost građana dovedena u iskušenje i da ovakva situacija ugrožava i turizam koji trpi veliku štetu pošto ljudi sve češće zaobilaze ovaj kraj.

Zdravstveno stanje

 

Odbornik u Skupštini Loznice dr Ljiljana Dražić, ukazala je i na zdravstveni aspekt ovog problema jer nema uvida u zdravstveno stanje azilanata van Centra, koji slobodno šetaju gradom.


Prema njenim rečima do sada je u Centru registrovano nekoliko slučajeva tuberkuloze, kožnih i polnih infekcija.


Radosav Jošić, odbornik i predsednik Saveta za bezbednost Skupštine grada, ocenio je neshvatljivim da načelnik granične policije kaže da je azilanata u Koviljači deset puta manje, a ne više od 2.500 kao što saopštava loznička policija.


On se osvrnuo na izjavu Radoša Đurovića, izvršnog direktora Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda, da je broj od 2.500 "azilanata" potpuno netačan i da su to dve Banje Koviljače.


Ipak, Miroslav Vukosavljević, predsednik MZ Banja Koviljača, pozvao je meštane da narednih dana budu maksimalno tolerantni i da iz ove priče izađu dostojanstveno, uz pomoć državnih organa Srbije.

 

Protest i blokade

 

Zbog sve napetije situacije u centru Koviljače, u nedelju će biti održan protest meštana koji će tražiti da država konačno preduzme nešto. Ukoliko reakcija izostane, meštani najavljuju moguće blokade puteva, a ima predloga i da od ponedeljka ne puštaju decu u školu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online