Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.10.2011.
03:30
Press A

Da li vehabije prete i Srbiji?

Mevlid Jašarević, pripadnik "bele" Al Kaide, koji je prekjuče u terorističkom napadu otvorio vatru na američku ambasadu u Sarajevu, i koji je nakon toga ranjen u nogu, samo je jedan od dvadesetak radikalnih vehabija terorista koji deluju u Srbiji, otkriva “Press“. U našoj zemlji ima i još pedesetak izuzetno opasnih pripadnika vehabijskog pokreta, dok je sledbenika - više stotina.

Teroristički akt Mevlida jašarevića aktuelizovao pitanje vehabija
 

Srpska policija je privela 17 osoba za koje se sumnja da su pripadnici radikalnog krila vehabizma iz Sandžaka. U akciji policije i BIA u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, uhapšeno je 16 državljana Srbije i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, za koje se sumnja da su u bliskoj vezi sa Mevlidom Jašarevićem. Nakon saslušanja, oni su pušteni.

Među njima je bio i Elvis Hajrić, sarajevski vehabija, državljanin BiH, koji je iz Saudijske Arabije došao da regrutuje nove vehabije, nakon što je policija 2007. pohapsila veliku grupu terorista.

Pod sumnjom da su pripadnici radikalnog krila vehabizma, privedeno je 12 osoba sa teritorije Novog Pazara, dve osobe iz opštine Tutin, dve iz opštine Sjenica - kaže "Pressov" sagovornik iz policije.

- U toku pretresa pronađeno je 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD-ova, 30 audio kaseta, više od 50 SMS kartica, jedna video-kamera sa 17 kaseta. Takođe je pronađeno i pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literatura koja opisuje i propagira ideje ovog pokreta.

"Osujetićemo sličan scenario"

- Vehabije su rastuća opasnost i teško da ih u umnožavanju išta može zaustaviti - kaže profesor Dragan Simeunović, rukovodilac projekta za otkrivanje ekstremizima i radikalizacije. On smatra da postoji mogućnost terorističkog napada i u Beogradu, sličnog onom koji se dogodio u Sarajevu.

Dragan Simeunović
 

- To je sasvim moguće, kao i u bilo kom drugom gradu. Srećom, imamo policiju koja se bar 20 godina nosi sa ekstremnim terorizmom. Iskustvo je značajan faktor prevencije terorizma - kaže profesor Simeunović.

- Ipak, niko ne može sve sprečiti kada je reč o terorizmu. Treba i dalje razvijati prevenciju. Koliko je značajna prevencija pokazuje primer SAD, gde posle 11. septembra nije izveden nijedan teroristički napad, iako je pripremano više njih.


Dobri dok ne nameću

Profesor Simeunović upozorava da ne treba progoniti vehabije.

- Ne treba zapadati u histeriju progona vehabija, jer su oni verska grupa koja u nekim zemljama, poput Saudijske Arabije, predstavlja državnu religiju. Prema standardima UN, oni imaju, kao i sve verske grupe, pravo da se registruju i praktikuju svoju veru bilo gde u svetu, pa i kod nas. Međutim nemaju prava nametanja praktikovanja vehabizma drugim vernicima, a još manje ekstremizma koji lako prelazi u terorizam. Dakle, sve vehabije u Srbiji nisu opasne, ali nije sporno da među njima postoje ekstremisti koji su spremni da krenu putem terorizma. Iako je njihov broj mali, opasnost je velika - rekao je Simeunović.

On podseća na vehabističko-terorističku grupu koja je planirala napad na verske vođe u Sandžaku i na američku ambasadorku, i da razori Narodno pozorište u Beogradu.

Profesor Simeunović ukazuje na posebnu opasnost od prelivanja terorizma iz južne srpske pokrajine.

- Posebnu opasnost po Srbiju predstavljaju salafisti i vahabisti sa Kosova, koje nije, takoreći, ni pod kakvim bezbednosnim nadzorom, budući da zapadne sile Kosovo i Albance generalno posmatraju kao prijatelje, a srpske snage bezbednosti nemaju pristupa Kosovu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2011. 06:03
На суђењу вехабијској групи у Београду није се стекао утисак да су они против Србије,али јесу против Америке и њених савезника.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online