Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 27.10.2011.
13:15 >> 15:05h
Beta A

Tači: UNMIK je kriv za stanje na severu

Skupština Kosova odbacila je predlog pokreta "Samoopredeljenje" da se prekinu razgovori Prištine i Beograda i da se dosadašnji dogovori stave van snage, dok je premijer Hašim Tači za stanje na severu Kosova optužio UNMIK.

Treba li prekinuti pregovore sa Srbijom: Skupština Kosova
 

Posle višečasovne i žustre rasprave o situaciji na severu Kosova, Skupština nije prihvatila predložene zaključke "Samoopredeljenja".

Odgovarajući na optužbe poslanika "Samoopredeljenja" da je kriv za sadašnju situaciju na severu zemlje, premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je glavni krivac za to UNMIK koji nije dosledno sproveo mandat i na severu.

"Tači je za sve kriv"

 

Potpredsednik Skupštine Kosova Glauf Konjufca, koji je funkcioner Pokreta "Samoopredeljenje", optužio je premijera Hašima Tačija da je odgovoran za trenutno stanje na severu Kosova. Upitao je premijera koji su planovi vlade da se sadašnje stanje deblokira.

 

 

"Postoji li sporazum o severu Kosova od 1999. godine. Ko je naredio da se te godine OVK povuče sa severa", pitao je Konjufca i zatražio od premijera da odgovori postoji li sporazum sa Unmikom da se "ne diraju paralelne strukture" na severu Kosova.

Prema Tačijevim rečima, UNMIK administracija nije ostvarila mandat na uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova i rekao da je "de fakto omogućila podelu Srba od ostalih zajednica na Kosovu".

Tači je ocenio da je odluka Vlade Kosova o preduzimanju mera na "uspostavljanju reda i zakona na severu Kosova od 25. jula velika prekretnica" i najavio kraj "paralelnih struktura koje se kriju iza dece i žena koje silom izvode na barikade".

Premijer Kosova je pozvao sve političke subjekte da budu jedinstveni i da imaju razumevanja za sadašnju situaciju.

"Mislim da je vreme da budemo jedinstveni kao nikada do sada u ostvarivanju legitimnog cilja očuvanja teritorijalnog integritetea i uspostavljanja reda i zakona", rekao je Tači.

Poslanici većine su podržali Vladu u do sada preduzetim koracima, dok su je poslanici opozicionih stranaka kritikovali zbog "nedoslednosti i neodlučnosti u preduzimanju mera za uspostavljanje ustavno pravnog poretka Kosova na severu zemlje".
 

Član Predsedništva Skupštine Kosova Petar Miletić rekao je da će poslanici Samostalne liberalne stranke na današnjem zasedanju biti protiv zahteva pokreta Aljbina Kurtija i dodao da ta stranka smatra da bi Kfor trebalo i dalje da "menadžira" na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 13:16
A vi izdajice spasavajte Tacijevu Vladu.
Četvrtak 27.10.2011. 13:17
plamene zore, ili noci dugih cevi. siftari, srbi nece vise dozvoliti da ih koljete i na zivo vadite organe.
Četvrtak 27.10.2011. 14:06
Siptari, odlicna ideja. Obavezno da izglasate za taj predlog, i da krenete sto pre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online