Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.10.2011.
19:09
Beta A

Akaši: Teško je naći kompromis za Kosovo

Bivši generalni sekretar UN Jasuši Akaši ocenio je da će biti teško pronaći kompromis između želje Kosova da postane nezavisna država i nastojanja Srbije da zadrži tu teritoriju koja je deo "sjajne i duge srpske tradicije".

S jedne strane je želja Kosova da bude nezavisna država, a sa druge nastojanja Srbije da zadrži tu teritoriju koja je deo "sjajne i duge srpske tradicije": Jasuši Akaši
 

"Ali, mnoge zemlje u svetu prilagodile su se teritorijalnim izmenama. Na kraju Drugog svetskog rata Japan je izgubio 35 odsto svoje teritorije, izgubio je Koreju, Tajvan i Sahalin. A opet, Japan je posle rata izrastao u drugu ekonomiju sveta. U ovom svetu koji je duboko međuzavisan, ne morate uvek da imate veliku teritoriju. Da biste napredovali, morate da budete jaki", rekao je Akaši.


Svi u svetu moraju da se prilagođavaju promenama, a ne da "sa žaljenjem gledaju u prošlost", rekao je Akaši agenciji Beta u Miločeru gde prisustvuje skupu "Novi Balkan i proširenje EU" u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj.


Na pitanje da li je to zapravo savet Srbiji da se odrekne suvereniteta nad Kosovom, bivši generalni sekretar UN je odgovorio odrečno. 

"Ne, samo kažem da se situacija u svetu i situacija u regionu neprestano menja. Neke stvari koje se dešavaju idu vam na ruku, a neke ne. Ono za šta danas mislite da ne radi u vašu korist, sutra može početi da radi vama na ruku, i obrnuto", rekao je Akaši. Prema njegovim rečima, zbog toga se ne sme samosažaljevati, već biti optimisti i raditi sa susedima na mirnom rešavanju problema. 

"Neki od vaših suseda neće biti spremni na dogovor, ali ako vi to jeste, možda i oni postanu kooperativni", rekao je on i naveo da je "srećan što se vratio na zapadni Balkan, koji je sada u miru".


"Možda imate različite razmirice sa susedima, ali barem ne ratujete međusobno. Ratovanje je pogubno po sve strane. Iako mislite da se borite iz pravednih razloga, zapravo ranjavate i ubijate nedužne ljude. Takođe, uništavate i svoje ekonomije. Zato mislim da sve nesporazume morate rešavati bez upotrebe nasilja" rekao je on.
 

Akaši je naveo da je srećan što vidi da ceo region napreduje ka članstvu u EU.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 19:18
NE ratujemo ali kako stvari stoje ce da zaratujemo kude se dede oni tanassko odneo barjak pa sta on misli ne mozemo bez barjaka
Petak 21.10.2011. 22:23
лако је њему да филозофира, појео паре од шиптарске мафије, прећутао неколико битних ствари, и сад паметује. Али ничије не гори до зоре
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online