Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 21.10.2011.
13:06
Đ. Barović - Vesti A

Oficire izbacuju na ulicu

Dok se Ministarstvo odbrane Srbije na sva zvona hvali kako je počelo da rešava problem vojnih beskućnika, dotle već nedelju dana u vojnom hotelu Zvezdara u Beogradu traje prava drama četiri porodice nekadašnjih oficira JNA.

DVE DECENIJE VOJSKA IM OBEZBEĐUJE STAN: Dragica Rakić, Radica i Živojin Marinković
 



Vojska im je isključila struju, grejanje, a uskoro će i vodu, tako da oko petnaestak članova porodica nekadašnjih starešina JNA iz Hrvatske i Bosne jedva preživljava oktobarske hladnoće, a među njima su i hronični bolesnici, pa čak i težak šećeraš!


- Sve je počelo pre par meseci kada je od nas traženo da pređemo u neke druge objekte Vojske Srbije koji su zbog nas preuređeni za stanovanje, ali ni malo nisu

Za 20 godina 42 smrti

 

Crni rekord vojnog hotela na Zvezdari je što je za 20 godina umrlo ili se ubilo čak 42 stanara.
Poslednja je, prošlog meseca umrla Marija Trifunović.
- Žena je išla tri puta nedeljno na dijalizu. Neće se više mučiti jadnica - kažu skrušeno preostali stanari ovog hotela.

funkcionalni. Većina stanara se zbog straha preselila, ali smo mi odbili, jer nije dostojno čoveka da nastavimo da živimo u bivšoj vojnoj štampariji u kojoj bi samo tri puta nedeljno i to na dva sata imali toplu vodu - kaže 60-godišnja Mileva Božičković dok nas vodi mračnim hodnicima hotela koji i po dnevnom svetlu sada izgleda avetinjski.


- Noću ispod kaputa obučemo po džemper više i zgrčimo se jedva čekajući da svane. Pa ni Alija ni Tuđman se ovako nisu ponašali prema ljudima, već su blokirali samo kasarne. Tužili smo Vojsku zbog ovakvog ponašanja i dobili presudu da moraju da nam vrate struju, ali to niko ne poštuje. Pa ovo je ruganje s ljudima koji su branili svoju zemlju. Ovo je ruganje našim životima - kaže ova žena.


Dragica Rakić (64) hronični šećeraš koji četiri puta dnevno mora da prima insulin, kaže da pošto više nema struje, ovaj lek umesto u frižideru, drži na prozoru kod komšinice, ali više od toga je boli nepravda.


- U Ministarstvu odbrane nam je rečeno da moramo da napustimo hotel kako bi se na ovom mestu pravili stanovi za vojne beskućnike. Kada smo pitali da li to znači da

Legitimisanje


Mada ne postoji nijedna oznaka upozorenja da je reč o vojnom objektu ili da je zabranjeno fotografisanje, ekipi "Vesti" je to bilo onemogućeno. Jedan recepcionar ovog hotela koji nije imao nikakvu identifikacionu oznaku nas je legitimisao, a drugi je zabranio fotografisanje i pozvao nekog telofonom.
"Pokušali su da slikaju. Uzeli smo im podatke, ako nisu lažni".
Mada smo poslali zahtev, iz Ministarstva odbrane do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor.

ćemo i mi moći da konkurišemo, rečeno nam je da smo mi na drugoj rang-listi. Pa poslednjih 20 godina svi smo u vrhu tog spiska, ali svaki put neko drugi dobije stan umesto nas - kaže Dragica Rakić koja je sa suprugom i kćerkom, početkom devedesetih došla iz Splita. Za ovih dvadeset godina, kćerka Nataša je učeći u maloj sobi hotela, diplomirana na PMF-u, Odsek biologija.


Zastavnik prve klase Živojin Marinković je sa suprugom, kćerkom, zetom i unukom takođe oko 20 godina stanovnik ovog hotela. S ponosom kaže da mu se ćerka udala u hotelu, ali i da je sačuvao sve uplatnice - dažbine koje je do sada plaćao vojsci.


- Ni dinara nikome nisam dužan, a od 28. decembra prošle godine sam stalno između prvog i petog mesta za dodelu stana. Međutim, što se više stanova deli, to sam i ja dalje od njega - kaže ogorčeno ovaj čovek.


Niko od preostalih stanara vojnog hotela na Zvezdari više sa sigurnošću ne može da kaže šta donosi sledeća noć. I pre nego što im je isečena struja kažu, nisu videli svetlo na kraju tunela. Sada je neko samo odvrnuo osigurač... 

Petak 21.10.2011. 13:26
Док нам је министар војни пропалитет и вратар Мирјане Марковић, тако ће нам и бити. Е војско Србије нашта си ти спала. Еј генерали издајице, дефетисти, капитуланти и полтрони. Где вам је људско достојанство зашто клечите и чекате мрвице са стола издајица Тадића и Шутановца. У гробу нам се преврћу славне војсковође и не могу да се начуде, какав је ово олош завладао Србијом. Каква се ово куга и пошаст спустила на ову земљу. Шта ће те генерали рећи својој деци и унуцима, зашто су ваши преци згрожени вашим полтронством и људском мизеријом. Где вам је достојанство, где вам је људскост, чојство, јунаштво. Бедне кукавице изађите више из ваших јазбина и погледајте шта сте учинили вашим неделовањем.
Petak 21.10.2011. 14:05
A sta bi se moglo ocekivati od proNATO vlasti, kako da se odnosi prema njihovim gazdama neprijateljski raspolozenih oficira?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online