Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.12.2009.
18:41
Vestionline, Vecernji list.hr A

Kako Hrvati vide povlačenje tužbe za genocid?

Hrvatski "Večernji list" preneo je intervju sa profesorom međunarodnog prava, Radoslavom Stojanovićem koji smatra da i Srbija i Hrvatska treba da povuku tužbe za genocid. Na tu vest na sajt "Večernjeg" stiglo je oko 200 različitih komentara, a mi vam, uz tekst, prenosimo samo neke od njih.

Profesor Radoslav Stojanović

"Međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske za genocid je kontraproduktivno i bespredmetno i obe države će morati više da se angažuju u procesu pomirenja, jer spor pred sudom UN-a je bespredmetan," tvrdi ugledni beogradski profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović, a prenosi beogradski dnevnik "Danas".

On tvrdi da bi obe strane trebalo da odustanu od tužbi za genocid, jer zločini počinjeni u Hrvatskoj nisu onih razmera kao u Srebrenici i genocida u toj zemlji nije bilo".

Stojanović je uveren kako genocida na obe strane nije bilo i da će Međunarodni sud pravde odbaciti hrvatsku tužbu "ako je Zagreb prethodno ne povuče".

Stojanović dodaje kako "zločini koji su u Hrvatskoj počinjeni za vreme rata 90-tih ne mogu da se kvalifikuju kao genocid i da prema tome i naša kontratužba gubi smisao"

"Povlačenje tužbe treba biti obrazloženo time da nije bilo genocida" kako to pitanje ne bi ubuduće opterećivalo odbnose Hrvatske i Srbije. Beogradski profesor smatra da zločini u Hrvatskoj "nisu takvih razmera kao što je bio zločin u Srebrenici", prenosi "Večernji list."

"Tamo je najveći zločin počinjen u Ovčari gde je bilo 200 žrtava, a po definiciji krivično delo genocida podrazumeva fizičko uništavanje suspstancijalnog broja pripadnika jedne etničke grupe", objašnjava Stojanović.

Komentari sa sajta Večernji list.hr:

26.12.2009. u 18:29h Bojovnik je napisao/la:


Hajde bando srpska, još niste dovoljno platili.


26.12.2009. u 17:18h Venlo je napisao/la:

Greška svih naroda bivše države jest što je šutljiva većina-šutjela. I dopustila da nam dobar dio života i razvoja odnese rat i poratne posljedice i svađe.

Neće nas svađa, netrpeljivost i mržnja povući u napredak, u razvoj.
Pametan čovjek kad odlazi na put, kuću na čuvanje povjeri susjedu.
Glupi se svađa s njim.


26.12.2009. u 17:17h bili-tartuf je napisao/la:


40.000.000.000 USA$ dolara,..nije malo soldi koju triba Serbija platiti za Plansko-Agresivno Razaranje Hrvatske i ubijanje 20.000 ljudi, vecínom civila, planski rusenjem 427 Sakralnih Objekta Crikva Kapela Tornjeva..., i planski Bombardiranje avijonima -Tvornica, mostova, cesta, Gradova..., a Nasí nisu napadali Serbiju ...

26.12.2009. u 17:03h Venlo je napisao/la:


Srpska tužba za genocid protiv Hrvatske jest reakcija na hrvatsku tužbu.
Mislim da su obje nedokazive. I da su obje gubljenje novca te neproduktivno trošenje energije i vremena koje se je puno bolje moglo potrošiti,npr na međusobnu trgovačku razmjenu, na zajedničke nastupe na treća tržišta, na uzajamnu konzularnu pomoć...

 

26.12.2009. u 15:55h igor2009a je napisao/la:


beogradski pasaluk dobija svoje granice i ono sto mu pripada. srbijanska bolesna logika koja se temelji na principu 'sto je moje je moje, a sto je tvoje je nase', pokazala se svim njihovim susjedima kroz te nesretne i krvave ratove. dakle, pasaluk, susjedi, da. zajedno, nikada vise.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online