Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 13.10.2011.
16:27
Beta A

Žene u crnom: Stavite spomenike za Hrvate

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je u četvrtak da je od vlasti u Zrenjeninu zatražila da podrže inicijativu za postavljanje spomen-ploče hrvatskim zarobljenicima u bivsim koncentracionim logorima Begejci i Stajićevo.

Žene u crnom traže da bude ojačan proces pomirenja i poverenja na području bivše Jugoslavije
 

U saopštenju se navodi da su organizacija Žena u crnom i Art klinika iz Novog Sada juče od odbornika Skupštine opštine Zrenjanin i članova Komisije za utvrđivanje naziva trgova i ulica zatražili da podrže njihovu inicijativu.


U zahtevu se navodi da su tu inicijativu u više navrata upućivale porodice žrtava, udruženja preživelih logoraša, kao i brojne organizacije civilnog društva iz Srbije, među kojima i Žene u crnom.


"Zahtev je odbijan pod različitim izgovorima... ali koji sasvim sigurno ne doprinose ugledu demokratskog, evropskog i građanskog Zrenjanina", navodi se u saopštenju i dodaje da je sada pravi trenutak da se taj nedopustivi propust ispravi, jer se 18. novembra navršava 20 godina od pada Vukovara.


"Istog dana osnovan je i logor Stajićevo. U logorima u Vojvodini... ubijen je veći broj hrvatskih ratnih zarobljenika, dok su ostali bili izloženi nečovečnom postupanju, zbog čega su mnogi od njih postali invalidi", saopštile su Žene u crnom.


Kako se navodi, postavljanjem spomen ploče na mestima gde su bili logori Stajićevo i Begejci doprinelo bi se jačanju procesa pomirenja i poverenja na području bivše Jugoslavije, te obezbedila neka vrsta simboličke (ali višestruko važne) reparacije žrtvama tih logora i njihovim porodicama.


"Ujedno, postavljanje spomen-ploča će biti značajan korak na planu oslobađanja naše zemlje od tereta koje su ostavili ratovi 90-ih godina, u kojima je JNA pod kontrolom režima Slobodna Miloševića, uz srpske paravojne formacije počinila stravične zločine", navodi se u saopštenju.


U zahtevu za podršku inicijativi ističe se da su zločini činjeni i na drugim stranama, ali da se "mi moramo suočiti sa zločinima koji su počinjeni u naše ime, a na drugima je da se suočavaju sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime".


"Bez tog suočavanja i bez utvrđivanja istine o tim zbivanjima, nema nade da će doći do promene moralnog poretka, vrednosnog sistema i kulturnih obrazaca. A bez te promene Srbija je osuđena na moralnu propast", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 16:31
???????????????? Тешко је описати колико сам се изнервирао прочитави ово! Нема довољно простора овде, а вероватно ми администратори не би ни објавили коментар, да напишем све шта би им радио, на које муке би ставио ово ЗЛО, ове вештице!
Četvrtak 13.10.2011. 16:36
Trebalo bi ponovo uvesti prinudni rad, zbog ovakvih kao ove babuskere. One stvarno nemaju preca posla vec samo da lupetaju gluposti i tracare. Nadam se da su bar placene od neprijatelja Srbije za koje rade.
Četvrtak 13.10.2011. 18:52
Ferale ako ovo čitaš a ne možeš da odgovoriš, meni ima da zahvališ i spominješ mi mamu ćetnićku! Bye bye usrašo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online