Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.10.2011.
13:44
Beta A

Bez popisa stanovništva u Bujanovcu?

Albanci u Bujanovcu i selima sa mešovitim stanovništvom bojkotuju popis i vraćaju popisivače sa ulaznih vrata, dok za isključivo albanska sela niko nije ni podigao popisni materijal, izjavio je danas predsednik Opštinske popisne komisije Boban Pavlović.

Albanci koji su završili obuku za popisivače povukli se u poslednjem trenutku
 

Pavlović je za agenciju Beta izjavio da su na terenu samo srpski i romski popisivači koji su preuzeli popisni materijal za svoje jedinice, dok su se Albanci koji su završili obuku za popisivače povukli u poslednjem trenutku kada nije bilo vremena da im se traži zamena.

"U toku su pregovori sa Republičkim zavodom za statistiku da se za albanska sela u opštini Bujanovac formiraju mobilni timovi popisivača da kasnije ne bi bili prozivani da popis za albanska sela nismo ni organizovali", kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, na terenu u bujanovačkoj opštini je trenutno 81 popisivač od 160 koliko ih je završilo obuku, te za gotovo pola opštine materijal nije ni podignut.

Na Skupštini svih albanskih odbornika iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, 3. septembra u Preševu, usvojena je deklaracija u kojoj je albansko stanovništvo iz tih opština pozvano da bojkotuje popis koji traje od 1. do 15. oktobra.

 

GIG pozvao Gorance da se tako izjasne na popisu

Građanska inicijativa Goranaca (GIG) pozvala je danas Gorance u Srbiji da izađu na popis stanovništva i izjasne se kao Goranci.

 

"Posle nepotpunog i osporavanog popisa iz 2002. godine, kada su Goranci izostavljeni iz popisa, ovo je jedinstvena prilika da pokažemo da smo svoji, da imamo svoj nacionalni identitet i specifičnost", kaže se u sopštenju i ističe da je važno da se Goranci masovno odazovu popisu i da jasno navedu da nisu ni Bošnjaci, ni Srbi ni Albanci, već ponosna etnička zajednica - Goranci, kojoj je jedina matica Srbija.

 

"Ovo je istorijski trenutak za naš narod i niko nema pravo da se igra
sa očuvanjem goranskog identiteta i da bojkotuje popis", ističe se u
saopštenju.

Pozivi za nacionalne manjine

Subkoordinator Koordinacije nacionalnih Saveta i predsednik nacionalnog Saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji Borče Veličkovski pozvao je danas pripadnike manjinskih zajednica da se na popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti.


"Smatramo da je Srbija dosegla nivo demokratičnosti i društvenog pluralizma da u jednom takvom okruženju možemo da se izjašnjavamo bez straha da ćemo trpeti bilo kakve represalije", poručio je Veličkovski.


Ako bi se popis stanovništva gledao isključivo kao akt građanske lojalnosti, onda Bošnjaci u Srbiji ne bi imali ni jedan razlog da izađu na popis, rekao je poslanik i predstavnik bošnjačkog nacionalnog Saveta Esad Džudžević.


"Ko će popisati stotine nestalih, prognanih Bošnjaka, naročito u zapadnom delu Sandžaku, u opštini Priboj", pitao je Džudžević, ali da je sa druge strane prilika za podizanje kapaciteta za ostvarivanje nacionalnih prava svih manjina u Srbiji.

"U tom kontekstu, sa zadovoljstvom mogu da kažem sa su se svi naši sunarodnici masovno odazvali na popis. To važi za Bošnjake u celom Sandžaku i za Bošnjake u celoj Srbiji", naglasio je Džudžević i dodao da popis za bošnjačku nacionalnu zajednicu predstavlja priliku da demonstriraju nacionalno jedinstvo i nosi poruku da isključivo u institucijama sistema mogu i treba da ostvaruju svoja prava i rešavaju probleme.


Koordinator Koordinacije nacionalnih Saveta i predsednik nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da se od 19 Saveta, 14 odazvalo i prisustvuje današnjoj konferenciji.


"Opravdano su odsutni predstavnici nacionalnih Saveta Egipćana, Jevreja, Aškalija i Nemaca", rekao je on i dodao da se pripadnici albanskog nacionalnog Saveta nisu odazvali jer se pridržavaju bojkota, od početka popisa.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 13:54
More kako su ih Turci utefterili sve do jednoga. Prvog koji neće nabiju na kolac i još časte cigana ako je bio vešt pa onaj bude živ tri dana na kolcu.Ovo kako je krenulo još će popisivači završiti na kolcu. Boki, Boki, preterao si sa koalicijama i Rizama, preigrao si se, to samo silu priznaje.
Utorak 04.10.2011. 14:12
ponavljaju se 80-te na Kosovu.....ovi shipci koriste istu matricu....zna se kako bi trebalo, ali mi imamo fleku na vlasti....josh malo.....
Utorak 04.10.2011. 17:15
opet neka izmisljena nacija Goranci,sta je to?Ne pada mi na pamet ni jedna drzava takvog naziva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online