Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.09.2011.
02:18
Vestionline A

Devenport: Nema novih uslova za Srbiju

Velika Britanija nastaviće snažno da podržava proširenje EU na sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, izjavio je britanski ambasador u Beogradu Majkl Devenport, ističući da ne postoje nikakvi novi uslovi.

Majkl Devenport

"Ne postoje nikakvi novi uslovi. EU ima jedinstvene kriterijume za članstvo. Kao i druge zemlje, i Srbija mora da ih ispuni", naveo je Devenport u intervjuu za "Novosti".

On je ocenio da je Srbija u prethodnom periodu napravila ogroman napredak, pre svega u saradnji s Hagom, ali i zakonodavnoj aktivnosti Vlade i parlamenta u skladu sa Akcionim planom.

Devenport je naveo da su ostvareni određeni pomaci u sferama kao što su reforma pravosuđa, medijska i izborna reforma, a da ima još posla, u pojedinim oblastima, poput restitucije.

"Siguran sam da će mišljenje EK sve pokriti, uključujući i veoma važan deo regionalne saradnje, što nije nešto novo, već je ugrađeno u osnovne principe EU, od njenog nastanka. Otud i očekivanja od svih zemalja koje teže da se priključe EU da "investiraju" u dobre susedske odnose. Progres postignut u dijalogu Beograda i Prištine veoma ohrabruje, ali još mnogo treba da bude urađeno", naglasio je ambasador.

Povodom poruke predsednika Srbije Borisa Tadića da očekuje "fer plej" Brisela i da Srbija ima isti tretman i uslove koje su imale i druge zemlje kandidati, ambasador je ponovio da je važna regionalna saradnja, ne samo za Srbiju već i za druge zemlje koje žele u EU.

Upitan da li dobra saradnja znači - priznanje KiM na kraju evropskog puta, Devenport je rekao: "Ne postoje očekivanja da dobra saradnja mora da uključi priznanje. Kao što znate, i same zemlje EU imaju različite pozicije o tome, ali postoji veliko očekivanje da će Srbija na konstruktivan način da se uključi u pronalaženje rešenja za probleme".

Povodom različitih zamisli za rešenje kosovskog problema i stava predsednika Tadića da rešenje za Kosovo ne može da bude takvo da jedna strana izgubi sve, a druga dobije sve, britanski ambasador kaže da je nezavisnost Kosova realnost.

"Engleska je priznala KiM, kao i još 81 zemlja. Nezavisnost Kosova je realnost, takvo je stanje stvari na terenu i treba tražiti rešenja za probleme. Dijalog je počeo da donosi konkretne rezultate, sada je važno da se dogovoreno sprovede, jer je to u najboljem interesu svih građana Kosova", istakao je Devenport.

Upitan da li Priština za jednostrane poteze ima "zeleno svetlo" međunarodne zajednice, Devenport je odgovorio da svi potezi koji se preduzimaju bez konsultacija neće dorpineti stabilnosti. "Moramo doći do rešenja oko koga će se složiti svi igrači. Nadam se i očekujem da će Beograd kao prioritet tretirati saradnju sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Euleksom".

On je ocenio i da srpske strukture na severu Kosova nisu održive, i da ne koriste građanima. Na pitanje znači li to da je ovo poslednja faza integracije severa Kosova u prištinske institucije Devnport odgovara da je konstruktivan pristup krucijalan i da sve strane treba da deluju uzdržano, i da se koriste isključivo dijalogom i diplomatskim sredstvima.

Devenport je rekao i da će odluka Britanije o davanju statusa kandidata Srbiji i datuma za početak pregovora zavisiti od mišljenja Evropske komisije. "Želimo da se to desi. Kandidatura i početak pregovora su prioritet za moju vladu, ali Srbija mora za to da bude spremna. Sigurno je da politička odluka u decembru neće biti doneta olako, već nakon detaljne analize svih činjenica".

Na pitanje da li će Srbija ući u EU 2019. godine, on kaže da je tajming ulaska teško predvideti i da će zavisiti od fokusa i odlučnosti kojom će srbija sprovoditi reforme.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2011. 09:45
Naravno da nema novih uslova kada postoji rezolucija EU od 19 januara gde je cilj da Srbija rasformira svoje paralelne organe. Taj uslov ima okruglo 8 meseci i za mesec dana se očekuje porođaj. Edita Tahiri je rekla da 01 novembra važe samo pečat i dokumenta države Kosovo, šta ima ovaj da nam objašnjava u koja su nas govna žuti glodari uvalili. On treba da nam objasni zašto je EU napravila Panevropski Koridor 4 od Drezdena do Stambola preko Rumunije i Bugarske kojim je zaobišla ovog perspektivnog kandidata. Logičan, lakši i jeftini put bi bio da su izgradili naš Koridor 10. Ostajemo mi na ostrvu sreće sami sa sobom i to dugo, dugo, dugo.
Subota 17.09.2011. 07:31
Pa ako Srbija ispuni sve uslove sto podrazumeva i samo ukidanje,onda je sve cakom-pakom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online