Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 16.09.2011.
01:48
Vestionline A

Srbija nemoćna, "veliki" već oteli Kosovo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Kosovo otimaju veliki i moćni i da je potpuno očigledno da Srbija to više ne može da spreči.

"Jasno je koliko je Kosovo bolno pitanje. Ali, Kosovo otimaju veliki i moćni. I potpuno je očigledno da Srbija to više ne može da spreči. Sve će se završiti tako što će jedno jutro na kosovskim granicama osvanuti albanski policajci, koji će tako ograničiti prostor koji je otet Srbiji.

Srbija neće imati kud: ili da oružjem brani teritoriju, ili da odustane. Prvo ne bih nikad preporučio, jer znamo kako bi se završilo", rekao je Dodik u intervjuu "Novostima".

Kosovo je Srbija - nemoguća misija: Milorad Dodik

Istakavši da Srbija nikad ne treba da prizna Kosovo, Dodik je rekao da ljudima na kosmetu treba saopštiti jasnu poruku tako što će država izdvojiti značajan novac za srpsku zajednicu koja ostane tamo da živi, a onima koji hoće da se isele treba omogućiti besplatno zemljište širom Srbije.

"To je trenutno jedino rešenje. Tako će tom narodu dati izbor. Jedini koji je preostao. Ne treba više davati priliku Albancima da pričaju o nekom multietničkom društvu", kazao je on.

Dodik je naglasio da Srbija dok postoji treba da daje novac manastirima i da se bori za njihov eksteritorijalni status.

"Ali, Srbija ne može da povrati Kosovo i da ga integriše. To je iluzija. Oteli su ga moćni i arogantni, i to je kraj. Ne treba im bar više dozvoliti da se podsmevaju i ponižavaju Srbiju. I zašto im verovati kad su tako bezočno oteli komad srpske zemlje. Ja im ne verujem", zaključio je Dodik.

"Evropa nije tako sjajna"

 

Što se tiče puta koji je Srbija izabrala - prema Evropskoj uniji bez alternative, Dodik smatra da Evropa "nikad nije verifikovala napore Srbije kako je ona zaslužila".

 

"Za mnogo manje truda, svi drugi su dobijali daleko više. Mislim da Srbija i Srbi u celini moraju da pokažu više privrženosti svom nacionalnom identitetu. Da se okrenu više sebi nego Evropi. Nije Evropa tako sjajno mesto", kazao je Dodik.

"Ne bojim se Sorensena"

Dodik izjavio je da nije zabrinut zbog dolaska novog visokog predstavnika u BiH Pitera Sorensena, jer nema tog autoriteta koji može da vrati sredstva upotrebe sile, ucena i pretnje i da smenjuje izabrane predstavnike RS.

"Uveran sam da od toga nema ništa... Ni u jednom aktu međunarodne zajednice, niti Saveta bezbednosti ne stoji odrednica da neko može da smenjuje ljude ili nameće zakone", kazao je Dodik.

Na pitanje da li RS istrajava na dobijanju četiri ministarska mesta u Savetu ministara BiH, Dodik je kazao da nije važna brojka, ali su važni ljudi i politike. On je naveo da su do sada ministri spoljnih poslova radili direktno na štetu RS, i da se to više neće dopustiti.

Dodik je kazao da RS nije više spremna da plaća "monstruma od administracije u Sarajevu" i zato, misli da su u BiH sve dalje od dogovora o formiranju vlasti BiH. "Hoćemo četiri mesta, ili nema dogovora. Svoje nećemo dati, nego ćemo oduzeto vraćati", rekao je on.

Bosnu vodi Islamska zajednica

Komentarišući odustajanje od referenduma protiv nametnutog Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da je odluka o referendumu i sve što je usledilo, računajući dolazak predstavnika EU u Banjaluku i početak dijaloga, prelomna je tačka za ovaj prostor u novijem vremenu.

On je rekao da se nijedna zemlja nije pridruživala Evropi po principu kazni i pretnji smenama, "jedino ako nisu rešili da sve principe sruše u Bosni. Ako ovde neko bude hteo da uspostavlja vladavinu arogancije, sami ćemo odbiti taj put".

Na pitanje o depešama koje je objavio ”Vikiliks”, u kojima američke diplomate upozoravaju da se u Bosni stvara nova Palestina, a Mustafa Cerić i njegove ekspoziture u Srbiji pozivaju Bošnjake na jedinstvo, fetve... Dodik je rekao da se odavno zna da Bosnu ne vodi izabrana vlast, već Islamska zajednica i Cerić.

"U tim depešama su jasno pokazali da im je to cilj i da Bošnjacima drže stranu. Cilj je da se nadogradi bosanska država na štetu entiteta. U otvorenim razgovorima u četiri oka pokazuju ogroman strah od uloge Turske na ovom prostoru, a javno joj daju svu podršku. Naš cilj je da se odbranimo od Turaka", rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2011. 01:55
Vlast da proglasi okupaciju KiM, i preduzme mere koje su neophodne da zastiti svoj narod,ali bez rata, za koji nemamo snage,niti je moguce i da imamo, odupreti se belosvetskoj zlocinackoj sili. Srbija da se okrene sebi,ekonomski jaca,i ceka pogodan trenutak.
Petak 16.09.2011. 08:37
Mile je otvoreno rekao sta misli, zasto se jedan Tadic nikada nije obratio narodu preko TV-a, novina ili u skupstini i rekao ISTINU. Zasto nikad nije izbacio njegov diplomatski jezik, kojega samo on i njegovi razumiju. Mile prica jezikom da ga svak ziv moze razumijeti !!! S tom fanatickom politikom prema EU, zaboravio je na svoj sopstveni narod, zaboravio je na do jedan interes Srbije, te je normalno kada vide da imas toliku zelju za clanstvom, treba da platis. Najgore sto je platio, a ostao : ista meta, isto ostojanje !!! Mislim da bi i Ceda bio bolji od njega...toliko je ljigav....
Petak 16.09.2011. 11:28
Počeo i Dodik da palamudi...kako svi lagano vremenom pokazuju svoje lice i otvoreno izgovaraju svoje stavove! Samo im je bitno kako će to prihvatiti narod i da neće kojim slučajem uticati na glasačko telo! Kosmet će opet u celosti biti Srpski, samo treba izdržati sve moguće i nemoguće pritiske i sačekati promene na geopolitičkom planu u svetu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online