Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 15.09.2011.
17:07
Beta A

NATO: Ne dozvoljavamo povratak na staro

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Prištini sve na Kosovu i Metohiji da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni. Zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija danas su poslale zajedničko saopštenje kojim se zahvaljuju Hašimu Tačiju za sve što je do sada učinio i daju mu podršku za predstojeće dane.

"Ja očekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti", rekao je Rasmusen posle sastanka sa Hašimom Tačijem.

Rasmunsen je rekao da su događaji na Kosmetu značajni i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

Rasmusen u Prištini potvrdio da nema koraka nazad

"Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato što niko neće profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti", rekao je Rasmunsen.

Ocenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka. Rasmusen je istakao da želi da bude potpuno jasan i da "nema povratka nazad".

"NATO je potrosio 12 godina osiguravajući stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja verujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini. To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije", rekao je Rasmunsen.

Kvinta se zahvalila Tačiju

 

Ambasadori pet uticajnih zapadnih zemalja (Kvinte) podržali su danas teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, uključujući i njegov severni deo, gde žive Srbi. Kako se navodi u saopštenju podeljenom iz američke ambasade u Prištini, ambasadori su naveli da "takođe i mi moramo da radimo zajedno kako bismo ubrzali napore da se obnovi vladavina zakona i u ostalim delovima Severa".

Oni su zatražili od Tačija da "osigura svim građanima Kosova jednak pristup vladavini zakona i pozdravili novi carinski režim kao jedan pozitivan korak u tom pravcu".

Takođe, ambasadori su izrazili zahvalnost zbog načina na koji je Vlada Kosova sarađivala sa svojim međunarodnim partnerima.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da jednostrani potezi nisu korisni. Posle sastanka sa Rasmusenom Tači je rekao da na severu Kosova i Metohije nema reda, zakona i pravde.

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Tači je istakao da su barikade na putevima mnogo slabije od vrednosti koje predstavljaju institucije Kosova, evropski zvaničnici, NATO i SAD.

"Operativni plan stupa na snagu 16. septembra", poručio je Tači posle sastanka sa Rasmusenom.

Rasmusen se tokom dana sastao i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministron Bezbednosne snage Kosova, Agimom Čekuom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 17:39
ebi se, bre.
Četvrtak 15.09.2011. 17:47
Mars djubre natovsko,nema povratka na staro u pravu si Kosovo i Metohija su Srbija a ti i taqi jedite g*vna.
Četvrtak 15.09.2011. 17:38
Ocekivano poziv na dijalog vazi samo za srbe , albanci mogu da rade sta hoce . @Redakcija imam problem da pristupim ovom portalu . Jel to znaci da ste pod napadom hakera ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online