Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.09.2011.
13:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Rat sa mafijom zatvorio pumpe

Blokada prelaza iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu i odluka vlasti u Beogradu da se obračuna sa naftnom mafijom prouzrokovale su nestašicu i poskupljenje goriva u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i drugim mestima na severu Kosmeta.

- Na većini pumpi goriva nema, a one koje ga imaju dela ga na kašičicu i čuvaju zalihe za bolnice, pekare, opštine i druge prioritete - kažu na severu pokrajine.


Nestašica je odmah prouzrokovala i poskupljenja, u proseku za 20 dinara po litru.
- Gorivo sve teže nabavljamo i verovatno će još poskupeti. Osim Kfora i Tačija, embargo nam je uveo i Beograd, srpska policija u Rudnici i na svim alternativnim prelazima strogo kontroliše prolaz vozila sa gorivom, a Vlada Srbije ukinula je uredbu kojom smo godinama bili oslobođeni PDV-a, što nam je omogućavalo da budemo jeftiniji nego pumpe u centralnoj Srbiji - kaže jedan od prodavaca goriva iz Zubinog Potoka.

Prazne benzinske stanice: Gorivo iz Srbije ne dolazi na Kosmet


- Juče su nam vratili cisternu sa Rudnice, gde smo došli da nas registruju, pa da potom pokušamo prolaz nekim alternativnim putem. Nisu dozvolili da gorivo uđe na severni Kosmet, a bojim se da se i Srbija pridružila embargu i pritisku na nas - kaže radnik na benzinskoj pumpi kod Zvečana.

U Rašku i Novi Pazar

 

Doskora su žitelji Novog Pazara, Raške, Tutina i Kraljeva išli u Lešku i Zubin Potok da kamione i autobuse natankuju jeftinim gorivom, a pumpe u ovim gradovima beležile su gubitke, sada se sve obrnulo, stotine vlasnika putničkih automobila, kamiona i autobusa sa kosovsko-mitrovačkim tablicama sada dolazi u Rašku i Ribariće (Tutin) da napuni svoje rezervoare.


Očekuje se i da će krenuti šverc u obrnutom pravcu.


Podsetimo, zahvaljujući povlasticama koje su godinama imali, a i "miksovanju" nafte sa jeftinim baznim uljem iz Bugarske i benzina sa petrolejom, vlasnici pumpi na severu Kosmeta bili su u prilici da gorivo prodaju po znatno nižim cenama nego u Srbiji, a na pumpe u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu dolazili su i Albanci preko Ibra.


Oslobađanje od PDV-a omogućilo je i ogroman šverc. Na Kosovo su često išli samo papiri, a gorivo oslobođeno PDV-a završavalo je u Srbiji.


Mada je godinama ukazivano da država Srbija na ovaj način gubi milione evra, Vlada Srbije tek sada je odlučila da ukine spornu uredbu.


- U igri su bili moćni ljudi iz Beograda, samo na jednoj cisterni zarađivalo se i po desetak hiljada evra. Verovatno je sada, u sklopu pregovora o Kosovu, izvršen pritisak na Beograd da spreči mahinacije sa gorivom od kojih je najviše koristi imala naftna mafija sa severa Kosmeta i iz Srbije - ističe Branko Milović, vozač iz Zvečana.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 13:27
Тако је радио и Милошевић.Увео је санкције Републици Српској.Па докле ће ову државу терорисати издајници српства и докле ће народ све то мирно посматрати?
Petak 09.09.2011. 13:32
Doduse i vlasnici pumpi na severu su bili alavi u zadnje vreme .Prodavali su gorivo po cenama koje vaze u severnoj Srbiji iako su bili oslobodjeni PDV-a i akciza . Samo u jednom kracem periodu gorivo je bilo veoma jeftino .
Sreda 28.09.2011. 10:39
kretenizam. mafijaska drzava od dvehiljadite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online