Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.09.2011.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Al Kaida ne preti Srbiji

Ministar policije Ivica Dačić obelodanio je da je nakon upozorenja zvaničnika SAD, u Srbiji podignut nivo bezbednosti zbog mogućih terorističkih napada Al Kaide. Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić u intervjuu za "Vesti" kaže da oprez nije na odmet, ali da Srbija ne treba da se plaši mogućih napada ove vrste.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti
 

- Svaka pretnja treba da se shvati veoma ozbiljno jer nema sumnje da će Al Kaida pokušati da na spektakularan način obeleži desetogodišnjicu od 11. septembra. Ali, sumnjam da će Srbija biti na meti tih napada.
 

Zašto to mislite?
- Terorizam je ipak "skup sport" i svaka takva akcija mnogo košta, a Srbija nije u rangu zemalja koje su na "spisku želja" Al Kaide.
 

Ipak, Dačić je naglasio da je i Srbija jedna od mogućih meta?
- Ukoliko ne postoje neki konkretni, operativni podaci koje naša država drži u tajnosti, onda je to upozorenje ipak više želja da se da na značaju. Uveren sam da nijedan simbol Srbije nije ugrožen. Sumnjam da Al Kaidu zanima kako da postavi bombu ispred Vlade Srbije ili neke druge institucije u zemlji. Previše smo za nju mali cilj. Oni su ipak fokusirani na institucije SAD, od ambasada do aviosaobraćaja.
 

Bez straha

Treba li Srbi da strahuju?
- Strah je osnovna hrana terorizma, a Srbija nema razloga da se plaši bilo čega. Potrebno je ipak biti na oprezi i ukoliko policija ili druga državna institucija izađe u javnost s nekim preporukama, da se to striktno poštuje - kaže Dragišić.

Da li je Srbija uopšte u stanju da se odbrani od takvog napada?
- Naše antiterorističke jedinice su odlično obučene i sposobne da odgovore svakom takvom izazovu, ali specijalci nisu jedini, pa čak ni najvažniji segment borbe protiv terorizma. Okosnicu te borbe čini dobra obaveštajna aktivnost, a plašim se da smo tu jako loši.
 

Znači, ipak preti opasnost?
- Verujem da naša država ipak ima odličnu saradnju sa ozbiljnim obaveštajnim službama u svetu i da će na vreme imati podatke koji su od značaja za sigurnost države.
 

Stručnjaci upozoravaju da bi glavna opasnost mogla da dođe s Kosova ili radikalnih vehabija iz Raške?
- To su gluposti. U Raškoj oblasti je bilo par ludaka koje su naše bezbednosne snage stavile iza brave, a kad je reč o opasnosti s Kosova, to je tek nemoguće.
 

Zašto?
- Ekstremističke grupe s Kosova više nemaju nijedan razlog zašto bi napali užu Srbiju. Sve za šta su se borili to su i dobili. U krajnjem slučaju, ako i požele da organizuju takav napad, onda će platiti ljude iz Srbije da taj posao završe umesto njih.
 

Ministar Dačić je najavio i pojačane bezbednosne mere. Hoće li Srbija ličiti na Veliku Britaniju ili SAD?
- Kamo lepe sreće, ali Srbija će i dalje, nažalost, ličiti na samu sebe. Najgore od svega je što smo sve više počeli da ličimo na Srbiju iz devedesetih godina jer ponovo nam se događaju ubistva iz automobila kao u tim godinama.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 12:07
По мом мишљењу Србија се треба плашити Чанка, Чеде, Бориса... Ал Каида је за њих хуманитарна организација.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online