Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 06.09.2011.
13:45 >> 14:32h
Vestionline, Beta A

Kandić: Presuda Perišiću je primerena

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da je presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću primerena i odgovarajuća.

Nataša Kandić: Presuda Perišeću je odgovarajuća
 

"Presuda je odgovarajuća i primerena. Nema razloga da sumnjamo da ima nekih političkih motiva, ali je teško objašnjivo da je Perišić imao kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine, a nije imao nad Ratkom Mladićem kako se navodi u presudi", rekla je Kandićeva.

Ona je rekla da iz presude Perišiću proizilazi da je on "oslobođen optužbe, da je mogao znati da će podrška koju je pružao dovesti do plana i namere o istrebljenju muslimanskog stanovništva iz Srebrenice".

Podrška zločinima, a ne genocid

 

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević ocenjuje da se ništa bitno nije promenilo presudom Momčilu Perišiću, jer je on u Hagu osuđen za podršku u zločinima, a ne za genocid.

 

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava kaže da prvo treba pročitati celu presudu, ali prema prvim vestima za sada mi izgleda da je Perišić i prema visini kazne i prema svemu osuđen za podršku zločina, a ne za genocid.

"Teško objašnjivo mi je da iako vidimo koliko je oružja otišlo po saznanjima Perišića, da sud i pored toga zaključuje da nije bilo kontrole", kazala je Kandićeva.

Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je u prvostepenom postupku bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića na 27 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Zagrebu i BiH u periodu od 1993. do 1995. godine.

Šutanovac: Presuda koja otvara rane
 

Ministar Dragan Šutanovac izražava veliko željenje zbog presude Haškog suda Momčilu Perišiću, koji je osuđen na 27 godina zatvora. "To je izuzetno velika osuda", kaže Šutanovac.

Dragan Šutanovac žali zbog presude Perišiću
 


 

Šutanovac očekuje da će se Perišić žaliti na tu presudu i dodaje da presuda bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije svakako otvara rane.
 

"Koliko se trudimo da idemo ka pomirenju svaka vrsta ovakvih vesti, koja stiže i koja nas vraća u prošla vremena i podseća na ta vremena, stvara određene probleme i loš osećaj u stomaku", kaže Šutanovac.


"Izražavam veliko žaljenje. Mislim da je to, ne ulazeći u meritornost optužnice, izuzetno velika osuda. Mislim da je konačno vreme da se završi sa svim tim optužnicama i presudama i da se okrenemo budućnosti, a ne da otvaramo stalno stare rane i razgovaramo o prošlosti", rekao je ministar odbrane.

Ignjatović: Perišić nije bio nadređen Mladiću

 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da je za Srbiju "veoma značnajno" što je u presudi bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću utvrđeno da nije bio nadređen Vojsci Republike Srpske i njenom komandantu Ratku Mladiću.


"Takođe je važno što je sudsko veće oslobodilo Perišića za pomaganje u istrebljenju u Srebrenici", rekao je Ignjatović.
 

Ignjatović je ocenio da je "pomalo iznenađujuće" što je Perišić osuđen po komandnoj odgovornosti za raketne napade na Zagreb.
 

"Veoma je interesantno da je predsedavajući veća izdvojio mišljenje u odnosu na najveći broj tačaka po kojima je Perišić osuđen", rekao je on.
 

"Prvi utisak je da je kazna dosta visoka, ali u ovom trenutku je zaista teško komentarisati presudu, biće potrebne dodatne analize. Radi se, na kraju krajeva, o prvostepenoj presudi i siguran sam da će doći do žalbenog postupka", naveo je Ignjatović.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 14:02
Koga uopste zanima misljenje ove ... ?
Utorak 06.09.2011. 14:07
Наташа Кандић као нечовек има своју улогу у историји. И да је сто пута гора, она треба да је ту, да нас подсети да будемо бољи од ње. А Шутановац, ха и њему жао...
Utorak 06.09.2011. 15:11
Kako tebe ceka primerena kazna a nisi ni svesna toga...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online