Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 26.07.2011.
13:03
B. Đokić, Lj. Ivanović - Vesti A

BIA prisluškuje pola Srbije

Srbija preti ozbiljna opasnost, uprkos preporukama Evropske unije, da bezbednosnim službama i dalje omogući da neograničeno i često nekontrolisano prisluškuju građane, proizilazi iz izveštaja upućenog Evropskoj komisiji, do kog su došle "Vesti".

Sarađuju na prisluškivanju: Premijer Mirko Cvetković i direktor BIA Saša Vukadinović
 

Evropska komisija uputila je februara ove godine Mauricia Varanezea, eksperta za organizovani kriminal, na misiju procene Srbije u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala. On je već u martu predao izveštaj Evropskoj komisiji, koji je u najmanju ruku negativan po Srbiju, sa povremeno vrlo oštrim rečima, neuobičajenim za jezik zvaničnika Evropske unije.

U izveštaju se konstatuje da će Srbiji biti potrebno bar još četiri do pet godina da problem organizovanog kriminala, a samim tim i korupcije, svede na prihvatljiv nivo. Međutim, najveći problem u zakonskim propisima i praksi u Srbiji predstavlja činjenica da bezbednosne službe mogu praktično bez odobrenja suda da prisluškuju koga žele.


"Bizaran je postupak da se vrši presretanje komunikacije kada se u sudskoj naredbi navodi da će presretanje biti izvršeno od strane Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a naredba ionako mora da se prosledi Bezbednosno-informativnoj agenciji. To je zato što je BIA jedino telo u Srbiji koje može da skrene telefonski signal u sobu za presretanje u kojoj se sluša i snima. Neverovatno, ali provajderi moraju da imaju tehničke mogućnosti da omoguće BIA da duplira signal radi presretanja. Ova situacija nije u skladu sa propisima EU i može dovesti do nesmetane zloupotrebe presretanja telefonske komunikacije", piše u izveštaju.


To praktično znači da provajderi moraju da kupe opremu koja će BIA omogućiti direktan uvid u kompletan saobraćaj, tako da mere prisluškivanja ova bezbednosna služba može primeniti protiv koga hoće, i kad hoće, a da provajder o tome ništa ne zna.


Iz Evrope takođe Srbiji zameraju da službe kao što su BIA i vojno-bezbednosne službe, imaju ovlašćenja da vrše prisluškivanja i specijalne mere u krivičnim istragama.


"Zastrašujuće je to da srpske bezbednosne agencije imaju ovlašćenja i angažuju se redovno na sprovođenju specijalnih istražnih mera u krivičnim istragama i imaju ukupnu kontrolu nad provajderskim telefonskim centralama. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost da su srpske bezbednosne agenciji u pozicije totalne kontrole obaveštajnog proizvoda, zajedno sa krivičnim istragama", zaključuje se u izveštaju.


Stranci brane Ustav Srbije

Problem sa širokim ovlašćenjima tajnih službi koja otvaraju prostor za silne zloupotrebe nije ništa novo za Srbiju, ali je poražavajuće što na kršenje zakona i Ustava, kao i evropskih normi koje nastojimo da dostignemo, moraju da nam ukazuju zvaničnici Evropske unije, dok sami ne prepoznajemo ugroženost elementarnih ustavnih prava.


 

Rodoljub Šabić

- I Saša Janković kao zaštitnik građana i Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u više navrata smo ukazivali na problem što nema stvarne kontrole tajnih službi u njihovom kršenju zakona. Kad je reč o prisluškivanju iz izveštaja podnetog u Briselu, i povereništvo i ombudsman su zajednički podneli zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama kojima je dopušteno da BIA građane prisluškuje bez sudskog naloga, već samo na osnovu potpisa direktora agencije - kaže za "Vesti" Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.


Zahtev za ocenom ustavnosti je pred Ustavnim sudom od juna 2010. godine i do danas to pitanje nije rešeno.


- Žalosno je što nama neko iz EU mora da dođe i ukaže da kršimo ustavna prava građana i mnogo bi bolje bilo da smo sposobni da te stvari sami uvidimo jer su u našem interesu. Ja nemam nikakvu dilemu da je Ustav povređen, ali čekamo da se o tome izjasni i Ustavni sud - dodaje Šabić.


Bezbednosno-informativna agencija može da prati s kim, kada, koliko dugo i odakle neko telefonom ili elektronskom poštom. Evropska praksa, zbog čega je Varaneze i došao u Beograd podrazumeva da kontrolu prisluškivanja ne obavlja BIA. Međutim, zakonodavci su vešto predvideli da se takva kontrola poveri nepostojećoj Komisiji za nadzor presretanje elektronskih komunikacija. Dakle, kako telo koje bi pratilo deo rada BIA ne postoji, svi podaci građana biće u rukama špijuna.


Političari kapa sudovima

Varanezeov izveštaj se bavio i sudovima.


"Opšta procedura postavljenja sudija može dovesti do nekonstruktivnih tumačenja, kroz koja srpski politički organi posredno mogu da kontrolišu celokupni srpski sudski i tužilački sistem, na štetu po pravično i nepristrasno krivično gonjenje i suđenje", piše u izveštaju.

Zaklinju se političarima: Sudije u Skupštini Srbije
 


Dodaje se i da je nedostatak zakonskih propisa i materijalnih sredstava prouzrokovao vrlo čudnu situaciju, da policija koja je vodila istragu protiv kriminalaca ili kriminalne grupe, pomaže sudijama da ih osude.


"MUP često obezbeđuje analitičare kao pomoć sudijama. Policajci, čak iako su analitičari, ne treba ni pod kojim uslovima da rade za sudije, zbog mogućeg uticaja na nepristrasne sudske presude", dodaje se u izveštaju.


Iz izveštaja proističe da uprkos velikim reformama poslednjih godina, sudski sistem i dalje nije potpuno nezavistan i da zbog nedostatka zakona i materijalnih sredstava, poprilično zavisi od političke volje.

Specijalac za državne prevare

Mauricio Varaneze je dugogodišnji stručni saradnik Evropske komisije, zapravo neka vrsta čoveka za specijalne zadatke, procene sudsko-bezbednosnog sistema država koje pretenduju na članstvo u EU. Kao bivši pripadnik specijalnog odeljenja za organizovani kriminal pri italijanskim Karabinjerima, brzo je napredovao sve do funkcije zamenika direktora Europola zaduženog za finansijski kriminal i prevare.


Njegove oštre procene iz 2003. godine su uslovile odlaganje prijema Rumunije i Bugarske u članstvo od predviđene 2004. na 2007. godinu. Nije prezao da usred Sofije objavi izveštaj o direktnim vezama bugarskih vlasti s organizovanim kriminalom i jadnim kapacitetima za borbu protiv korupcije.


Na misiju u Beograd poslala ga je EU, u pratnji nekoliko prevodilaca, administrativaca i službenika misije Evropske komisije u Srbiji. Misija je obavljena između 21. i 25. februara ove godine i iako se jasno navodi da je reč o "ličnom mišljenju" Varezea, iskustva govore da se njegov glas vrlo pažljivo sluša u Briselu.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 13:43
To mora da su sve stari izveštaji iz vremena diktatora Miloševića. Drug Tadić to ne bi dozvolio ni slučajno. GOTOV JE. Samo policijski teror mu ostaje jer mu je jasno da je EU pustila niz vodu žutocrvenu bratiju. Imaju oni u Evropi informacije bolje nego što su mislili, čim ih skinu Srbima sa grbače biće dočekani kao oslobodioci. Od ovoga zla gore biti neće.
Utorak 26.07.2011. 13:59
Па што се нису тако ангажовали да прислушкују шиптаре,да се не деси ово синоћ!? Они уместо да бране државу и народ,преузели су улогу бранитеља власти од сопственог народа....Е бем ти и државу и ко је води....
Utorak 26.07.2011. 14:14
mene ne prisluskuju,radim za njih hahahhaa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online