Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 15.07.2011.
01:19
Vestionline A

"Nismo predlagali da srpska baština bude kosovska"

Francuska nikada nije predlagala da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji bude preimenovana u kosovsku, izjavio je večeras francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio.

Fransoa Gzavije Denio

"Nikada nismo ni razmišljali o tome da preimenujemo (srpsko) nasleđe. To je potpuno netačno", rekao je Denio u intervjuu televiziji B92 povodom nacionalnog praznika Francuske.

"Mi smo savršeno svesni da je reč o srpskoj baštini, koju ja lično poznajem i koju veoma poštujem, jer je reč o spomenicima vrednim divljenja. Mi smo apsolutno ubeđeni da ti spomenici pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi", kazao je Denio.

Na pitanje u čemu je onda bila suština francuske inicijative na zasedanju UNESCO, Denio je odgovorio da "nije bilo nikakve inicijative".

"Radilo se o rutinskoj rezoluciji koju priprema Sekretarijat UNESCO, a koju nije htela da prihvati ruska delegacija", rekao je on i dodao da je Francuska predložila "statusno neutralan kompromis".

Upitan da li je francuski predlog bio da se srpska baština nazove kosovskom, Denio je kategorički odgovorio: "Ne, nikada".

Na pitanje znači li to da su delegacije Srbije, Brazila, Meksika, Kine, Nigerije, pogrešno shvatile francuski predlog, pošto su glasale protiv, Denio je kazao da je "protiv bila samo Rusija, a svi drugi su ga prihvatili".

Primetivši da je dao novo tumačenje onoga što se dogodilo na zasedanju UNESCO u Parizu, od 19. do 29. juna, novinarka TV B92 je insistirala na razjašnjenju da li postoji inicijativa Francuske da se Gračanica, Visoki Dečani ili Pećka patrijaršija preimenuju u kulturnu baštinu Kosova.

"Ne postoji", odgovorio je kategorički francuski ambasador naglasivši da Francusku i Srbiju veže ne samo istorijsko prijateljstvo nego i zajednička budućnost u okviru EU.

Beograd: Prijem u ambasadi Francuske povodom Dana pada Bastilje

"Francuska politički podržava zahtev Srbije za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom i nadamo se da će sredinom oktobra, moći da počne proces koji bi omogućio brzo rešavanje pitanja kandidature", kazao je Denio.

On je podsetio da ulazak u EU zahteva ispunjavanje određenih obaveza: sprovođenje reformi, pomirenje u regionu...

"Mislim da je Srbija sa velikom energijom pristupila tom poslu i vidimo pozitivan napredak, naročito poslednjih godina", kazao je Denio i kao "vrlo dobar" primer naveo dijalog s Prištinom koji je "u interesu građana i daje konkretne rezultate" izrazivši nadu da će se dijalog nastaviti.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 01:29
koji licemeri....znamo da su manstiri vasi i Kosovo je vase a opet znate kandidatura za Eu...more majke im ga lopovske....
Petak 15.07.2011. 08:09
KOSMET JE SRPSKI! FRANCUZI SU PICKETINE!
Petak 15.07.2011. 07:26
Glupi nekulturni i necivilizovani majmun Kušner - gori nego Mengele, trgovao srpskim ljudkim organima sa Kosmeta: http://www.youtube.com/watch?v=7Y5cLMl7ZcA Izjava Žaka Širaka 1999. godine, ondašnjeg predsednika Francuske, za ručkom, ... „Srbi su narod bez zakona i vere, to je narod razbojnika i terorista ... Šta očekivati od onih koji već 30 godina rade protiv nas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online