Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.07.2011.
11:49
Press A

Pojma nemamo šta zapravo jedemo

Građani Srbije ne znaju šta jedu. Iako nam se čini da smo kao potrošači zaštićeni, beogradski mediji navode da vrlo često i ne naslućujemo poreklo i kvalitet hrane koja nam se nađe u tanjiru.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo neznanje veoma opasno i objašnjavaju da potiče iz više razloga. Prvo, Srbija uvozi hranu iz maltene celog sveta, čak i onu koje sama ima dovoljno, pa tako jedemo pasulj iz Kirgistana, paradajz iz Španije, pijemo mleko iz Hrvatske. Drugo, na pijacama je uobičajena prodaje hrane nepoznatog porekla, koja je pristigla nelegalnim tokovima. Treće, na pijacama većina proizvoda nema original pakovanje i deklaraciju, a seljaci voće i povrće prskaju bez ikakve kontrole. I konačno, pod firmom zdrave hrane često nam se poturaju „maskirani" proizvodi sa lažnim oznakama o sadržaju, navodi ''Pres''.
 

Uvozimo hranu sumnjivog kvaliteta

U periodu od januara do maja ove godine, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), uvezli smo 17,6 odsto više prehrambenih proizvoda u odnosu na isti period prošle godine.

- U uvozu dominira grupa takozvanih nekonkurentnih proizvoda poput kafe, svežih banana i pomorandži, čajeva, kakaoa, začina...

Uvozimo i mleko i proizvode od njega, meso, konditorske i pekarske proizvode. Meso nam stiže iz Danske, Holandije i Španije. Mesne prerađevine iz Crne Gore, Makedonije, Španije, Italije i Nemačke. Pasulj čak iz Kazahstana i Azerbejdžana, mleko iz Austrije, Mađarske i Italije - nabrajaju u PKS, a prenosi beogradski list.

Sekretar za poljoprivredu u PKS Milan Prostran kaže da ''želi da veruje da inspekcija dobro i savesno obavlja kontrolu robe na granici".

- Ipak, ja uvek govorim da bi trebalo više da konzumiramo domaće proizvode - kaže Prostran.

On navodi i upečatljiv primer paradajza.

- To povrće je najukusnije u julu, avgustu i septembru. Tada se uglavnom prodaje paradajz, koji je rastao na otvorenom, pod suncem, bez preterane upotrebe pesticida. A januarski se proizvodi u zatvorenom prostoru uz intenzivno korišćenje mineralnih đubriva i hemijskih sredstava. Zato bi određeno povrće trebalo jesti samo u sezoni, a mi ga jedemo cele godine - objašnjava Prostran, i dodaje da posebno treba biti obazriv pri kupovini mesa i mleka.

- Mada nijedan trgovinski lanac neće da prihvati proizvod ukoliko nema HCCP sertifikat, ni on ne predstavlja nikakvu garanciju već samo dokazuje da postoji uspostavljen sistem proizvodnje.
 

Nutricionista Nemanja Kamenica kladi se da bi svaki Srbin stavio prst na čelo kada bi znao šta sve naša zemlja uvozi i da se ti proizvodi kontrolišu po zastarelim pravilnicima iz 80-ih i 90-ih godina.

- Veliki deo tih standarda ostao je odranije. Istina, neki od tih starih propisa su rigorozniji nego oni iz zemalja EU. Međutim, većina njih ne predviđa analize koje su odavno obavezne u evropskim zemljama. Time bi se podrobnije trebalo baviti, pogotovo što je mnogo hrane koju jedemo iz uvoza. Razumem što uvozimo pirinač, ali nikada neću opravdati ekonomsku računicu tržišta da uvozi pšenicu, kukuruz... - kaže Kamenica za ''Pres''.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2011. 11:56
Kakvu god hranu da jedemo, jos uvek smo jedna od najzdravijih nacija i fizicki i psihicki.
Četvrtak 14.07.2011. 12:34
Jedemo sta moramo,a ne sta zelimo.Kupovna moc nam je u minusu.Budimo srecni sto nas jos ima.Ali ako vlast nastavi sa bahatim ponasanjem i poskupljenjima,nece nas biti.
Četvrtak 14.07.2011. 19:13
Српски народ је 1914. године био други најздравији народ у Европи, одма иза Финаца. Данас је Српски народ на самом дну што се тиче здравља. Пре свега, број злоћудних болести, пре свега мислим на рак, је нагло порастао. Захваљујући коме ? америка наравно. Сијали су осиромашени уранијум по Србији 78 дана. Тако и са храном... од токилих равница, поља, долина и ко зна чега још, сви побјегли у Београд или углавном иду ка градовима. Српско село је изумрло и нисмо у стању да сами производимо храну. Једемо оно шта нам се сервира. Србија је нажалост само једна ћорава баба без ноге, коју изједа рак изнутра и која чека на реду за парче хлеба коју дели пекара такозвана " европска унија ". Тужно..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online