Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2009.
13:28
Tanjug A

Ferhagen: Holandija veruje u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen tokom jednodneve posete Srbiji razgovarao je sa najvišim srpskim zvaničnicma o regionalnoj situaciji, evropskim integracijama i bilateralnim odnosima Srbije i Holandije.

U  razgovoru sa ministrom inostranih poslova Holandije Maksimom Ferhagenom predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su bilateralni odnosi Srbije i Holandije poboljšani i da postoji dosta prostora da se oni ojačaju, posebno u ekonomskoj sferi.

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, predsednik Tadić je naglasio da će Srbija nastaviti da čini sve da pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika, prenela je pres služba predsednika Srbije.

Konačna odluka 2010.

Ferhagen je u ponedeljak izjavio da će njegova zemlja konačnu odluku o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji doneti u junu 2010. godine, na osnovu izveštaja Bramerca.

Ferhagen je, u intervjuu TV B92, precizirao da će, u slučaju da bivši vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladić bude uhapšen u međuvremenu, sporazum biti odmah odblokiran.

Tadić i Ferhagen razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, s posebnim osvrtom da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji u najpogodnijem trenutku. Sastanku predsednika Tadića sa ministrom Ferhagenom prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Verujem u evropsku budućnost Srbije"

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen izjavio je posle razgovora sa kolegom Vukom Jeremićem da i Holandija i on lično duboko veruju u evropsku budućnost Srbije, ali da je i dalje od suštinskog značaja da Srbija nastavi saradnju sa Tribunalom sve dok ne budu izručena poslednja dvojica optuženih.

"Čestitao sam ministru Jeremiću na naporima koje Srbija ulaže u saradnji s Tribunalom", rekao je Ferhagen posle sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Šef srpske diplomatije istakao je da će Srbija i dalje ostati posvećena saradnji sa Haškim sudom i sve do njenog okončanja.

Izjava Maksima Ferhagena:

 

Đelić i Ferhagen potpisali Memorandum o razumevanju

 

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje.

 

Memorandum ima za cilj pružanje podrške Srbiji u pogledu ispunjavanja zahteva za potrebe budućeg članstva u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra. Ovaj vid podrške realizovaće se kroz ojačavanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta Srbije u harmonizaciji sa Evropskom unijom i sprovođenjem pravnih tekovina EU, kao i kroz programe o životnoj sredini - poboljšanju energetske efikasnosti i upotrebe tehnologija u očuvanju životne sredine.

"Ferhagenu sam preneo uverenje da sledeći izveštaj Bramerca može biti samo bolji nego ovaj poslednji", rekao je Jeremić. On je izrazio zadovoljstvo zbog podrške Holandije proširenju EU na zapadni Balkan. "Nadam se da će u godinama pred nama, taj trend biti zadržan", podvukao je Jeremić.

Srpski ministar je rekao da su odnosi između Srbije i Holandije dobri i da postoji dosta prostora za njihovo poboljšanje, naglasivši da će u narednoj godini posebna pažnja biti povećena ekonomiji. Jeremić je najavio potpisivanje više bilateralnih sporazuma sa Holandijom .

Dačić: Velika prekretnica u odnosima

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da poseta ministra inostranih poslova Holandije Maksima Ferhagena Srbiji predstavlja veliku prekretnicu u političkim odnosima dve države. On je istakao da današnji boravak Ferhagena u Beogradu pokazuje da je u međuvremenu naša zemlja napravila nekoliko koraka napred u evropskim integracijama.

"Napravljeno je nekoliko velikih koraka u napred. Mislim da Srbija u narednim danima treba veoma pažljivo da obavi konsultacije sa evropskimn partnerima o svojim daljim koracima", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da je "nesumnjivo da je vizna libreralizacija i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sproazuma veliki podsticaj i napredak u našim evropskim integracijama".

 

Holandski ministar trebalo je prethodno da poseti Srbiju 21. jula, ali je ta poseta bila odložena na neodređeno vreme.

 

Holandija je jedina država članica EU koja dalji proces evropskih integracija Srbije uslovljava hapšenjem preostale dvojice haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića ili pozitivnom ocenom glavnom tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Srbije s Tribunalom.

"Dalji koraci treba da zavise od spremnosti država clanica EU da pozitivno odgovore na naš zahtev za podnošenje kandidature kako se taj potez ne bi pretvorio u svoju suprotnost", rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Upitan o haškim optuženicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, on je ponovio da Srbija želi da "stavi tačku na priču s Haškim tribunalom", dodavši da je u tim policijskim i bezbednosnim pitanjima "veoma relativna kategorija kada će se to desiti".

"Važna je spremnost Srbije i činjenje Srbije da ona preduzima sve što je u njenoj moći (da završi saradnjnu s Haškim tribunalom)", istakao je Dačić.

 

Holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen i ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković potpisali su zajedničku izjavu o unapređenju omladinske politike između dve države.

 

Ferhagen je naglasio da potpisani dokument predstavlja izgradnju mostova za saradnju mladih između dve zemlje i stvara put kojim se otvaraju nove mogućnosti za zajedničke projekte, razmenu i aktivnosti mladih, saopšteno je iz Ministarstva omladine i sporta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online