Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2011.
20:04
Beta A

Nemica se kaje zbog amandmana o trgovini organima

Poslanica iz Nemačke Uta Caf izjavila je danas da se kaje što je na beogradskom zasedanju Parlamentarne skupštine (PS) OEBS podnela amandman na Nacrt rezolucije o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Ona je dodala da istragu o tome treba da vode UN, prenela je Skupština Srbije, domaćin beogradskog zasedanja OEBS.

Snaga argumenata joj promenila "kosovsku optiku": Uta Caf

Amandmanom na Nacrt rezolucije o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima koji je podnela delegacija Skupštine Srbije u PS OEBS, Caf je tražila da istragu vodi UNMIK u saradnji sa Euleksom, dok je Srbija tražila širu istragu, na osnovu mandata UN.

Caf je danas, dan posle panel-diskusije o tome, izjavila da bi bilo bolje da se istraga ipak vodi pod mandatom UN - kako je tražila Srbija.

Nemačka poslanica je ukazala da će se za taj stav zalagati ubuduće i insistirati da se i drugi predstavnici Nemačke zalažu za to, piše u saopštenju OEBS koje je distribuirala Skupština Srbije, domaćin beogradskog zasedanja PS.

Pokajanje stiglo prekasno

 

Parlamentarna skupština OEBS-a trebalo bi sutra, poslednjeg dana zasedanja u Beogradu, aklamacijom da usvoji 25 rezolucija, među kojima je i srpska o istrazi nelegalne trgovine ljudskim organima, a koje će biti sastavni deo završne beogradske deklaracije.

 

Stalna delegacija Skupštine Srbije u OEBS-u predala je rezoluciju kojom se traži nezavisna istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima, koja je usvojena uz nemački amandman.

 

Iako se srpskom rezolucijom tražilo da se istraga vodi pod mandatom UN, parlamentarci OEBS-a prihvatili su amandman kojim će to biti rađeno u saradnji Euleksa i UNMIK-a.

Caf je pohvalila današnju prezentaciju u beogradskom Sava centru koja ju je, kako je rekla, uverila u argumentaciju Srbije za to da istraga ovakve vrste treba da bude pod mandatom UN.

U panel diksusiji o Borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a govorili su i šef delegacije Skupštine Srbije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić i drugi.

Suština je u zaštiti svedoka na Kosmetu

 

Bruno Vekarić je na današnjem panelu ocenio da je suština nezavisne istrage o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji "siguran svedok" i da se mora obezbediti potpuna zaštita svedoka ako se želi doći do istine o zločinima.

 

Zašto je trebalo 12 godina?: Bruno Vekarić

On je podsetio na ubistva više svedoka u slučaju vođenom pred Haškim tribunalom protiv Ramuša Haradinaja, te istakao da je Tužilaštvo nedavno pronašlo Alabanca koji bi mogao da bude svedok, a koji živi u Evropi, ali ga je strah da svedoči budući da mu porodica živi na Kosovu.

 

"Pozdravljam što Parlamentarna skupština OEBS-a raspravlja o ovoj temi, ali moram da se zapitam da li je bilo potrebno čitavih 12 godina da se otvore ovako zanačaja pitanja", zapitao je Vekarić.

 

On je dodao da se posebna pažnja mora usmereti ka žrtvama koje nemaju porodice koje bi se interesovale za njihovu sudbinu i podsetio na 48 hendikepiranih osoba iz bolnice u Štimlju, koje su jedne noći nestale bez traga, prenose beogradski mediji.

 

"Šta će se dogoditi kada međunarodna istraga pronađe tela žrtava i kada poželi da ih uporedi sa DNK nalazima pronađenim u 'žutoj kući' - simbolu trgovine organima na Kosovu. Nećemo moći da učinimo ništa, jer su materijalni dokazi uništeni u Haškom tribunalu", istakao je Vekarić.

 

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je na panelu Parlamentarne skupštine OEBS-a da će istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji dovesti do razrešenja sudbine velikog broja nestalih, kojih ima 1.809.

 

On je ponovio da ona treba da bude međunarodna i nezavisna.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 23:36
Dok su u Beogradu sve najbolje cim preko crte hvale vise ne vaze.Tipicna bagra sa zapada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online