Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 07.07.2011.
05:11
Politika A

“Priština privodi kraju etničko čišćenje“

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju će hitno upoznati Euleks sa slučajevima albanizacije i asimilacije Srba i tražiti da se to odmah spreči, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Protest zbog albanizacije Srba: Goran Bogdanović

Predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji ne mogu da ignorišu ono što se dešava Srbima, ali ne samo njima nego i pripadnicima drugih naroda i etničkih grupa, rekao je Bogdanović, reagujući na sve češće slučajeve izmene podataka u ličnim dokumentima Srba koji su vadili kosovske lične karte uglavnom radi ostvarivanja prava na nadoknadu za penziju.

"Nedopustivo je da se Srbima u dokumentima koje izdaje Priština prezimena albanizuju, a za odrednicu nacionalnost umesto 'srpska' piše 'Kosovar'", kazao je Bogdanović za sutrašnju "Politiku".

On je dodao da je "ovo još jedan dokaz da prištinske vlasti svim metodama i načinima pokušavaju da Srbe koje nisu uspeli da proteraju sa Kosmeta postepeno asimiliraju i tako privedu kraju etničko čišćenje".

Bogdanović je podsetio da čak i po Ahtisarijevom planu, koji je Srbija odbacila a Priština prihvatila, Srbi imaju pravo na dvojno državljanstvo - srpsko i kosovsko.

I po ustavu Kosova koji Srbija takođe ne priznaje, srpski je službeni jezik na Kosovu i Metohiji, a ćirilica službeno pismo, dodao je on.

Bogdanović je kazao da su "i nedavni pokušaji da se srpski manastiri, nasleđe i baština proglase kosovskim očigledan primer na koje sve načine Priština nastoji da albanizuje srpsku istoriju i kulturu, falsifikuje notorne činjenice i prisvoji tuđi kulturni identitet".

"Sa ovakvim potezima Priština pokazuje koliko joj je stalo do multietničkog društva, ali i nanosi štetu započetom dijalogu i dogovoru koji smo postigli", rekao je ministar Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2011. 05:37
....kako si ti hrabar chovek....znam i ja tako da komentarishem, al' ajde uradi neshto konkretno....to ti je POSAO, a ne da prichash k'o neka baba i da prichu dobijash debele pare i privilegije....moreeee svi ste vi mrtav teret na ledjima jadnog naroda kome nishta ne dajete....
Četvrtak 07.07.2011. 09:01
to se odavno zna. steta sto nam saopstava prosiptarski samozvani predstavnik srpskog naroda, koji koristi sve, pa i to, u promociju sopstvene kvazi stranke. dokle god srbe na kosovu i metohiji budu predstavljali takve spodobe poput njega, nista im se dobro dogoditi nece.
Četvrtak 07.07.2011. 07:24
У свему томе је лошом политиком допринела садашња власт.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online