Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.06.2011.
16:16
Beta A

U Srbiji narušena sloboda izražavanja

Evropska federacija novinara (EFJ) smatra alarmantnim narušavanje slobode izražavanja u Srbiji, koje se ogleda u stalnim političkim i ekonomskim pritiscima na novinare, kao i u odsustvu sindikalnih prava.

U posebnoj izjavi o situaciji u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, koju je danas usvojio EFJ, izražena je podrška srpskim novinarima u borbi da prisile poslodavce u medijima na zaključivanje kolektivnih ugovora kojima će se garantovati prava zaposlenih, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

EFJ je, takođe, pozvao vlasti u Srbiji da okončaju nekažnjivost ubica novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ta organizacija, koja je regionalni ogranak Međunarodne federacije novinara (IFJ),

23. aprila biće obeležen Dan sećanja na 16 ubijenih radnika RTS-a

smatra neprihvatljivom činjenicu da tri istraživačka novinara u Srbiji moraju da žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom kao, i blagu kaznenu politiku prema napadačima na novinare.

Evropska federacija novinara pozvala je svoje članice da se pridruže UNS-u i Sindikatu novinara Srbije prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine.

Na trodnevnoj skupštini EFJ u Beogradu učestvovalo je 80-tak predstavnika članica tog regionalnog ogranka IFJ, pod čijim okriljem se nalaze novinarska udruženja i sindikati iz skoro svih evropskih država, sa više od 260.000 članova.

Glavne teme skupa, koji su organizovale sve tri članice EFJ u Srbiji - Nezavisno udruženje novinara Srbije, UNS i SNS, bio je socijalni dijalog između sindikata i medijskih kompanija i sloboda štampe.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2011. 18:31
У Србији је Србин ускраћено право на слободу говора,лечење,запослење, здраву исхрану... ускоро на постојање.
Petak 17.06.2011. 17:49
kao sto se devedesetih koristio rts u dobre svrhe za pljuvanje amerike i evropske unije tako se danas koriste svi mediji za pljuvanje nase otadzbine srbije...sto vise vreme prolazi shvatam da je milosevic za ove bio cvecka nad cveckama!
Petak 17.06.2011. 19:28
Није тачно !!!!!!!!!! Каже Тадић, Ђелић, Ђилас да није. Ми морамо веровати режиму, шта ви бре знате. Чек и Дулић да потврди. Шта бре мислите ви ? Да су они горе необавештени, да нису демократи ? Не, не господо новинари, власти се мора веровати до имбецилности.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online