Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 16.06.2011.
13:34
Beta A

SAD: Kosmet, Hag, pa ćete možda u EU

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon ocenio je da vrata Evropske unije nisu zatvorena za Srbiju, ali da Beograd mora da reši pitanja Kosmeta i saradnje sa Haškim tribunalom.

"Srbija mora da reši pitanje s Kosovom, jer ne može se primati u EU nova članica ako ima nerešene odnose ili neusaglašenu granicu sa važnom susednom državom", rekao je Gordon u intervju RTS-u.

Filip Gordon nema ohrabrujućih reči za Srbiju

Na pitanje da li smatra da priznanje nezavisnosti Kosmeta treba da bude uslov Srbiji za pristupanje Uniji, Gordon je rekao da će "EU sama odlučiti da li je formalno diplomatsko priznanje Kosova uslov za pristupanje".

Pomoćnik Hilari Klinton zadužen za evropske i evroazijske poslove, koji je juče boravio u Beogradu ocenio je da je "prečka za prijem u EU visoko podignuta" ali da za Srbiju vrata nisu zatvorena.

"Unija je postala veća i opreznija je sa novim članicama, a kod nekih je došlo do zamora od proširenja. Međutim, SAD ne misle da bi trebalo da budu zatvorena vrata", rekao je Gordon.

Gordon je naveo da SAD ne misle da bi uslovi za prijem u EU trebalo da se promene, dodajući da su oni jasni i strogi i da će Komisija pažljivo pratiti njihovo ispunjenje.

"Postoji i zahtev za punu saradnju po pitanju ratnih zločina. Tačno je da je hapšenjem Ratka Mladića učinjen veliki korak... ali budući da je Goran Hadžić još na slobodi ne može da se kaže da je to pitanje sasvim zatvoreno", dodao je američki zvaničnik.

“SAD i Srbija dele istu viziju regiona“

Govoreći o odnosima Beograda i Vašingtona, Gordon je naveo da su dve zemlje imale velika razmimoilaženja i da to niko ne poriče, ali da američka administracija želi unapređenje odnosa.

"Odnosi bi mogli biti i bolji i radicemo na tome. Ali, mislim da može da se kaže da smo popravili bilateralne odnose", rekao je Gordon koji u okviru posete regionu danas boravi u Prištini.

On je naglasio da SAD i Srbija dele "istu viziju regiona, a to je Srbija u EU, Srbija koja je jaka, napredna, bogata i u dobrim odnosima sa susedima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 14:08
ova spodoba sto je rekao, to ce nam dedinjski prevarant saopstiti za koji dan.
Četvrtak 16.06.2011. 17:12
Neće oni stati dok od Srbije ne naprave državicu "S,BEOGRAD" sa užom okolicom, par ada na Dunavu i tri šljivika južno od periferije.Bili živi pa vidjeli. Jedino da se Srbi protegnu, umiju hladnom vodom pa konačno razbude.Imam osjećaj da je Srbima potpuno. Osuđujem to što ovakvim ponašanjem pokazuju da vlastitu djecu ne vole kad zbog svog egoizma i kukavičluka dozvoljavaju da im djeca ostanu bez vlastite zemlje.
Četvrtak 16.06.2011. 14:29
Ma pri kraju smo, samo on je iz Amerike pa ne zna. Ostalo je da rasformiramo paralelene organe na Kosmetu i u oktobru dobijamo pozitivno mišljenje Evropske Komisije na molbu za kandidaturu. Naravno, ukoliko procene da je dobar zakon o restituciji i ostali bućkuriš koji im poturimo. More, zna i on da se sve vrti da se Srbija najuri sa Kosmeta pa posle neka radi Tadić šta zna i ume.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online