Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2011.
12:05
T. Zečević - Vesti A

Kuća gori, a ministar ćuti

Osim sistemske korupcije, u srpskom zdravstvu postoji i partijska podrška organizovanoj pljački. Baš ta međusobna povezanost omogućila je i lično bogaćenje partijskih kadrova - kaže za "Vesti" profesor dr Dragana Jovanović, član organizacije Doktori protiv korupcije.

Dragana Jovanović

Ona dodaje da preko koruptivnih kanala odlazi u nepoznato na stotine miliona evra.

A da bi se koruptivna koalicija zaustavila, novi ministar zdravlja morao bi odmah da sve teške slučajeve pljačke prosledi tužilaštvu.

U suprotnom, moglo bi se tumačiti da je postavljen kao zaštitnik korumpiranih.


Šta bi ministar zdravlja dr Zoran Stanković u ovom trenutku prvo morao da uradi?
- Morao bi da demontira nepodnošljivu sistemsku korupciju koja je tesno povezana sa finansiranjem političkih partija. Ministar ima u rukama i na stolu materijalne dokaze koje smo mu odavno prosledili.

Na procesuiranje može da pošalje dokumentaciju o rekonstrukciji kliničko-bolničkih centara, finansiranih iz kredita EIB, tzv. Jucit aferu o 50 plaćenih, a nikad isporučenih sanitetskih kola, dokumentaciju o vakcini, onkologiji - trgovina listama čekanja, rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije.

Zašto Stanković ni posle tri meseca ministrovanja nije povukao nijedan takav potez?
- Znamo da mu nije lako, znamo da nešto i ne sme da uradi, znamo i zbog čega i koga. Znamo da je postavljen od stranke koja je devet godina čvrsto držala resor zdravstva.

I da su za to vreme uspostavljeni mehanizmi koruptivne koalicije između menadžmenata - partijskih apartčika i lekara izvršilaca, koji su radili po principu - ti pusti da kradem milione evra za sebe i stranku, a ja ću zatvarati oči kad uzimaš pacijentima 200 ili 1.000 evra.

Znamo da su u pomenute afere umešani neki činovnici Ministarstva zdravlja. No i pored toga, kad kuća gori, ministar ne sme da pravi protivpožarne planove, on mora da gasi požar.


Govorite o sistemskim pljačkama, da li je javnost o tome dovoljno upoznata?
- Bez obzira na to što se o korupciji priča, javnost nije dovoljno upoznata sa ogromnom korupcijom i teškim nepravilnostima u zdravstvu. Tačnije, namerno nije upoznata na pravi način. A razlozi leže u sofisticiranim cenzurama i zameni teza, čime se skreće pažnja sa najopasnijih formi korupcije na primanje mita.


Zašto se to čini?
- Biću konkretna, zamenom teza i cenzurom prikriva se partijska podrška podivljaloj korupciji. Otkriću, naše zdravstvo je veliki izvor nelegalnih finansiranja nekih političkih partija, izvor ličnih bogaćenja partijskih kadrova. Teške korupcije se zaobilaze, a najviše se priča kada se uhapsi lekar zbog 200 evra mita.

Nestale stotine miliona evra


Istim intenzitetom i danas se iz srpskog zdravstva odlivaju stotine miliona evra. Ta činjenica ostala je za javnost nepoznata zbog stalne simulacije borbe protiv korupcije. A tu borbu, koju blokiraju zbog interesa pojedinaca i političkih stranaka, jedino iskreno podupiru strukture EU.


Katastrofa


Posledice devetogodišnje vladavine kadrova jedne stranke (G17plus, op.a) srpskim zdravstvom su katasrofalne. Ostavljena su nam u nasleđe tri paralelna zdravstvena sistema - državni, privatni i vojni, koje ne bi mogla da izdržava ni najbogatija zemlja.

 

Rastuća korupcija najveća je u Evropi, najveće su i stope obolevanja i smrtnosti od nezaraznih bolesti. Loše nam je stanje i u rekonstruisanim bolnicama, stalno izbijaju nove afere, stalno se suočavamo sa primerima pljačke preko javnih nabavki i tendera.


Ima li rešenja?

- Evropska unija, koja je uložila u srpsko zdravstvo milijardu i trista miliona evra, što se ne zna, od čega 130 miliona evra za projekte, ogorčena je stanjem u srpskom zdravstvu i razočarana prikrivanjem njene donatorske uloge. Zbog svega toga ministar Stanković je, koliko juče, morao da otvori brojne slučajeve. U suprotnom, ne samo da ćemo se još gore lečiti, već će integracije Srbije u EU biti još više otežane.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 17:37
Da se on pita, bilo bi dobro. Ali bela zmija o svemu odlucuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online