Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 05.06.2011.
14:32
Vestionline A

''Odgovorne za trgovinu organima izvesti pred lice pravde''

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je danas u San Salvadoru podršku zemalja Latinske Amerike za sprovođenje, pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), nezavisne i sveobuhvatne istrage teških optužbi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Jeremić je, na zasedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAD), podsetio da je izveštaj Dika Martija označio sadašnje nosioce najuticajnijih funkcija na Kosovu, kao vođe organizovane kriminalne zavere, koja uključuje pranje novca, kao i trgovinu oružjem i drogom.

Zarađivali na smrti i mukama Srba: Vuk Jeremić
 


Prema izveštaju, grupa koju su predvodili sumnjiči se i za ratne zločine i smatra odgovornom za kidnapovanje stotina srpskih civila pre, za vreme i posle konflikta 1999.godine.
 

Oteti su bili upućivani sa Kosova u tajne logore u Albaniji, podvrgavani operacijama i ostavljeni da umru, dok su njihovi organi prodavani na međunarodnom crnom tržištu, ukazao je Jeremić.


Ozbiljnost ovih užasnih i monstruoznih optužbi šokirala je savest sveta, ocenio je Jeremić i poručio da ovi i drugi zločini, počinjeni u kontekstu kosovskog konflikta, ne smeju biti gurnuti pod tepih.


Svi odgovorni za to moraju biti izvedeni pred lice pravde, na osnovu nezavisne i sveobuhvatne istrage, pod okriljem UN, što je bio slučaj i sa svim prethodnim istragama ratnih zločina na Balkanu, naglasio je Jeremić.


Ne sme biti apsolutno nikakve sumnje da bi ovaj standard pravde morao da bude primenjen i na slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu, napomenuo je Jeremić i najavio da će Srbija biti neumorna u naporima da se o tim događajima otkrije puna istina.


Srbija vodi politiku nulte tolerancije prema organizovanom kriminalu i doprinosi regionalnim naporima da se eliminišu pretnje organizovanih kriminalnih mreža, posebno međunarodnih krijumčara narkotika.

U tom cilju unapređena je i policijska i pravosudna saradnja sa brojnim zemljama zapadne hemisfere, kako bilateralna, tako i kroz multilateralne platforme, kao što je DEA.

''Naš proaktivni stav doveo je do više uspešnih zajedničkih operacija protiv krijumčara velikih razmera'', ocenio je Jeremić i podsetio da je, na osnovu podataka srpske policije, nedavno u Argentini, Urugvaju i Brazilu zaplenjeno više od tri tone kokaina.

Srbija je, zapravo, u proteklih nekoliko godina postala jedan od glavnih evropskih partnera Latinske Amerike u borbi protiv transatlantskog šverca droge, zaključio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 14:54
Ovoga će neko na kraju da upita šta je Srbija sa svim tim saznanjima uradila od 5 oktobra 2000. Ništa, sve dok se 2010 nije oglasio Dik Marti pred vanredne izbore na Kosmetu i to kao komšija Bevdžeta Pacoli koji je udario na Tačija. Dakle punih 10 godina vlasti u Srbiji pri zdravoj svesti u punom saznanju, nisu vratili 1000 policajaca na Kosmet po R1244. I ako su im porodice i rodbina nastradlaih dolazili pred zgradu vlade i skrušeno molili da dignu dupe i urade nešto da bar grob nađu najmilijima. Ali je bila procena da je bolje da se ne talasa. Dakle, novih priznanje nema zbog akcije Dika Martija, a ne velike diplomatske pobede Jeremića i Tadića , a o moralu i etici da se ne govori.
Nedelja 05.06.2011. 15:12
Sundjer Bob kockalone :):):),aaaahahahahahhahahahahaaaaa....
Nedelja 05.06.2011. 18:13
Zlocin ostaje zlocin, a trgovina ljudskim organima je jedan od najvecih uzasa----sve ucesnike pohvatati pa da im se sudi, sto pre----"oko za oko".......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online