Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.06.2011.
10:12
Press A

Vrh NATO-a i ruski generali u Beogradu

Na najvećem ovogodišnjem vojnom skupu u svetu, koji se pod pokroviteljstvom NATO-a održava od 13. do 15. juna u Beogradu, učestvovaće više od 180 predstavnika odbrambenih sistema država svih kontinenata, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane.

Beograd domaćin najvećeg vojnog skupa u svetu
 

Kako saznaje "Press“, do sada je učešće potvrdilo 159 učesnika iz 54 države i vojnih komiteta NATO-a i Evropske unije, ali se očekuje da još neke od ukupno 69 država koje je pozvala Saveznička komanda za transformaciju potvrdi dolazak u Beograd.


Medu potvrđenim učesnicima nalazi se 25 načelnika generalštabova i deset zamenika, među kojima je i zamenik NGŠ Vojske Ruske Federacije general Valerij Gerasimov, koji predvodi čitavu delegaciju ruskih visokih oficira. Prisustvo visokog ruskog zvaničnika, kao i oficira država članica Partnerstva za mir, programa čiji je potpisnik i Srbija, demantuje spekulacije da se radi o NATO samitu u vojno neutralnoj zemlji.


- Nakon poziva Savezničke komande za transformaciju, Srbija je razmotrila mogućnosti i krajem 2009. godine prihvatila da bude domaćin ovog skupa. Komandant Savezničke komande, francuski general Stefan Abrijal, u januaru ove godine uputio je pozive na adrese 69 država, i to 28 članica NATO-a, zatim 22 članice Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, kao i kontakt država - navode u Ministarstvu odbrane.
 

Do sada su učešće potvrdile sve članice NATO-a osim Grčke, Rumunije i Litvanije, zatim sve članice Partnerstva za mir, osim Malte, Moldavije, Turkmenistana i Tadžikistana.
 

Od država Mediteranskog dijaloga u Beograd dolaze predstavnici Mauritanije, Jordana, Alžira i Tunisa, i to na vrlo visokom nivou, bez obzira na činjenicu što se većina tih zemalja suočava sa bezbednosnim izazovima i unutrašnjim problemima. Istanbulsku inicijativu predstavljaće Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 

Iako ne pripadaju nijednoj od organizacija, pozivu će se odazvati i predstavnici dalekih i egzotičnih zemalja poput Australije, Novog Zelanda, Brazila i Pakistana.
 

- Skup će otvoriti domaćini - general Abrijel i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić, a od ostalih zvaničnika očekuje se da vrlo zapažen bude nastup predsedavajućeg Vojnog komiteta EU, generala Hakana Sirena, i predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, admirala Đanpaola di Paola. Teme konferencije su međunarodna vojna saradnja, osiguranje pristupa zajedničkim globalnim resursima i razvoj partnerstava. Teme, kao i podteme koje se razmatraju u okviru radnih grupa, biće stručno vojne, bez političkih implikacija - navode u Ministarstvu odbrane.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 13:02
Os svega je bitno da se uzme u obzir šta piše da će skup otvoriti domaćini - Stefan Abriel, inače francuski general i prvi Evropljan komanadant NATO sa sedištem u gradu Norfolk, Virdžinia, USA. Drugi domaćin u svojoj kući je načelnik GŠ vojske Srbije Miloje Miletić. Braća Rusi nisu članovi NATO ali prisustvuje kao ZAINTERESOVANA strana jer je jedna od tema i pristup zajedničkim globalnim resursima. Da budu tu za svaki slučaj ako Olbrajtova opet dođe da kaže da nije u redu da Sibirske resurse koriste samo Rusi. Lepo je što će biti prisutni koji su priznali Kosovo, uključujući Mauritaniju. Još fale samo Vanuatu, Kiribati i Tuvalu. Beograde pozdravi okupatore i raduj se onome što dolazi.
Petak 03.06.2011. 13:43
Nije ovo nista dobro... vec vidim kako ce se svi ti sa tog skupa preko nasih ledja tuci...
Petak 03.06.2011. 15:40
Zašto dolaze u Srbiju i to tjedan dana nakon Papinog klanjanja na Stepinčevu grobu. Da se NATO pokloni nad poraženom Srbijom i mazohistički ruga poniženju Srpskog naroda."Obilježeni" će se lizoguzno ceriti i primati priznanja za svoja djela.Pederski će mu zapad stiskati znojavu ruku mirisom kakice. Dotle će Srpski očevi gledati TV i tjerati djecu u sobu kako im od srama ne bi pogledali u oči.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online