Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 02.06.2011.
10:21
Vestionline A

Lunačekova bez fotelje na Kosmetu

Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosmet i poslanica stranke Zelenih Austrije Ulrike Lunaček, ipak neće, kao što se ranije predviđalo, biti imenovana za šefa delegacije EU na Kosovu i Metohiji, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

Ispalio je Brisel: Urlike Lunaček

Lunačekova je do skoro važila za favorita za mesto predstavnika EU na Kosovu, funkciju koja bi objedinila specijalnog izaslanika i ambasadora Unije u Prištini, ali je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton sada razbila sve njene nade, jer samo diplomate mogu zauzimati mesta u spoljnoj diplomatiji EU.

"Iz formalnih razloga to nije moguće", priznala je Lunačekova da su propali njeni planovi da bude predstavnik EU na Kosovu.

Ona je istakla da joj je još prošle nedelje od strane nadležnih u spoljnoj službi EU rečeno da je to mesto predviđeno za diplomate.

Mesto za profesionalne diplomate

Lunačekova, koja je pre političke karijere studirala prevođenje i radila za brojne nevladine organizacije, ne ispunjava uslove. Naime, propisi spoljne službe EU predviđaju da se na mesta šefova delegacija EU u inostranstvu, mogu imenovati ili pripadnici nacionalnih diplomatskih službi zemalja članice, ili funkcioneri Evropske komisije, odnosno sekretarijata Saveta EU u Briselu.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger mogao je kandidaturu

Pritiskala Srbiju da prizna Kosmet


Inače, Lunačekova se u poslednje vreme posebno isticala po stavovima podrške Kosovu, koji prevazilaze zvaničnu politiku EU.


Ona prednjači u zahtevu da Srbija mora da prizna Kosovo pre dobijanja statusa kandidata za prijem u članstvo EU i u podršci Prištine da što pre dobije bezvizni režim, kao i ugovorne odnose sa Briselom.

Lunačekove samo teoretski podržati, time što bi od nje napravio, po brzom postupku, diplomatu. Međutim, zakon Austrije koji se tiče organizacije Ministarstva spoljnih poslova predviđa da budući diplomata mora proći čitav postupak prijema, a on nije nimalo lak.

Ssto se tiče starosne granice od 36 godina za ulazak u austrijsku diplomatiju, što je Lunačekova navela kao prepreku, prema izjavama diplomata, ne postoji.

Slučaj Lunačekove ponovo dovodi u pitanje, često kritikovanu, politiku imenovanja Eštonove.

Naime, šefica evropske diplomatije je lično animirala Lunačekovu da se kandiduje za mesto u Prištini. Takođe i iz okruženja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea ona je dobila pozitivne signale.

"Iritirana sam da se sada kriju iza formalnih kriterijuma", rekla je Lunačekova bečkom dnevniku.

Diplomate od karijere iz svih država EU odbijaju pokušaje da se "čisti" političari postavljaju na diplomatska mesta.

Do kraja jula italijanski diplomata Fernando Đentilini ostaće specijalni izaslanik EU na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.06.2011. 10:33
sta hoce ovaj lezbos?
Četvrtak 02.06.2011. 10:37
Jedino se u Srbiji diplomate imenuju odlukom Borisa Nepredvidivog, od svršenih studenata i radodajki do izlapelih baba i staraca. Inače glavna prepreka Lunačekovoj je neuspeh Parade ponosa u Biligradu 31 maja. Sramota da Crna Gora kao kandidat za EU ne ugosti pedere i lezbejke kako valja. Veliki promašaj u karijeri.
Četvrtak 02.06.2011. 10:33
....e bash mi zao....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online