Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 29.05.2011.
06:08
Politika A

Ćosić: Milošević 1991. odbio podelu Kosmeta

Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se "vekovni anatagonizmi" Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji može prevazići jedino trajnim razgraničenjem ali da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD.

Ćosić: Miloševiću predlagana podela Kosmeta
 

"O Kosovu i Metohiji zaludno govorim i pišem četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje. To je jedini način da se prevaziđu vekovni antagonizmi između Albanaca i Srba", rekao je Ćosić u intervjuu za Politiku.

Prema njegovim rečima, razgraničnjem bi se "zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda".

Ćosić, koji je i književnik, ocenio je da politika prema Kosmetu mora biti promenjena, kako kosovski problem ne bi ostao dugotrajan i opasan.

"Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope", naveo je Ćosić.

Ćosić je naveo da je više puta razgovarao sa bivšim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem o Kosovu, ali da se nikada nisu usaglasili.

"Najpre sam mu 1991. preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u malom svetskom ratu protiv Srbije", kaže Ćosić.

On je rekao da smatra "pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od (Nikole) Pašića do (Borisa) Tadića" i dodao da su "u toj pogrešnoj, jednosmernoj i poraznoj politici" uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije.

Ćosić je ocenio da države Zapada u osnovi prema Srbiji nisu napustile politiku pritisaka i ucenjivanja započetu krajem prošlog veka.

"Istorija nam se piše u haškoj sudnici. Na danas raduju samo uspesi naših sportista", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 06:18
E moj Cosicu nikada ti neces moci shvatiti sta je Kosovo Srpskom narodu jer si bezboznik.
Nedelja 29.05.2011. 07:55
E moj Cosicu, ako si u ono vreme traztio trecinu, danas bi sigurno bio zadovoljan i sa sestinom.I ti si onda mozak srbskog naroda. Pa izracunaj sam koliko ima svojina srbska na Kosmetu i kolika je svojina SPC koja je drzavna crkva.Izracunaj koliko je Srbija kao drzava ulozila u to Kosovo zadnjih sedamdeset godina kao najveca drzava bivse Jugoslavije. Da ne bi onda u Becu trebali Srbi da dobiju deo Beca u kojem su vecina.Pa valjda podela uzima sve aspekte u obzir, a ne samo mnostvo albansko. Ovaj intervju u Politici je u interesu zutocrvenih bezalternativnih prikljucenja imaginarnom, nefunkcionalnom, kvazifederativnom sistemu koji netsaje s lica zemlje uskoro.
Nedelja 29.05.2011. 09:12
Sve neke velike kombinacije, ali Titov saputnik sa "Galeba" bolje da objasni kako nije predložio Miloševiću da se usvoji zakon o denacionalizaciji. Onda bi SPC bila gruntovni vlasnik cele Metohije, a ima dosta ostalih Srba čija se zemlja do danas vodi kao "narodna" odnosno državna. Naravno uključujući "Trepču" koja je pre rata bla privatno akcionarsko društvo. Komunjare ćute da su zbog svoje alavosti za tuđim vilama i stanovima po Beogradu jednostavno lišili Srbe šanse da imaju svojinsko pravo na imovinu na Kosmetu. Zbog toga Albanci i traže katastarske knjige da mogu to "narodno" da prodaju ko bude dao više. Neće oni vraćati Srbima ono što su im Srbi uzeli pa poklonili AP Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online