Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.05.2011.
12:03
B. Božin - Vesti A

Srpski popovi i u nemačkoj vojsci

Vest da su arhimandrit Imanuil (Sfiatkos) iz Vaseljenske patrijaršije i jerej Radomir Kolundžić, paroh srpske crkve u Berlinu imenovani za prve pravoslavne predstavnike za saradnju s najvišim organima vlasti u Nemačkoj - nemačkom vladom i Bundestagom - pozitivno je odjeknula među pravoslavnim vernicima u ovoj zemlji.

Jerej Radomir Kolundžić

Posle Rimokatoličke i Evangelističke crkve, koje su u daleko boljoj poziciji da utiču na zakonodavstvo i dnevnu politiku, sada su i ujedinjene pravoslavne crkve u Nemačkoj dobile priliku da se izbore za bolji status svojih vernika i sveštenika u dijaspori.
 

Kako je došlo do zajedničkog nastupa pravoslavaca u Nemačkoj?
- Ideja je bila da i Pravoslavna episkopska konferencija Nemačke, koja je osnovana u februaru prošle godine, na osnovu odluke Svepravoslavne predsaborske konferencije u Šambeziju kod Ženeve, dobije svog predstavnika pred nemačkim institucijama, kao što ih imaju Katolička i Evangelistička crkva, a ne da svaka crkva nastupa pojedinačno. Osim toga, i nemačkim zvaničnicima je mnogo jednostavnije da pregovaraju sa zajedničkim zastupnikom pravoslavnih crkava.
 

Crkvena saradnja

Saradnja grčke, ruske, srpske, rumunske, bugarske, gruzijske i ukrajinske crkve u Nemačkoj postojala je još od 1994. godine kroz Komisiju Pravoslavne crkve u Nemačkoj, a kako se ona sve više intenzivirala, od prošle godine je odlučeno da se preimenuje u Pravoslavnu episkopsku konferenciju.
Predsednik Konferencije, koju čine 10 eparhijskih arhijereja i šest vikarnih episkopa, jeste mitropolit dr Avgustinos (Labardakis) iz grčke Vaseljenske patrijaršije.

Šta će vam biti prvi zadatak?
- Jedan od prvih neposrednih zadataka ovih predstavnika biće priprema jedinstvenog delanja pravoslavnih dušebrižnika u bolnicama, zatvorima i vojsci. Primera radi, pri vojsci Nemačke nemamo nijednog našeg sveštenika, iako tamo sigurno ima pravoslavnih vojnika za koje bi oni mogli da se brinu. U tom smislu treba da se ostvari saradnja na saveznom nivou sa nemačkim Ministarstvom odbrane. U bolnicama i zatvorima pravoslavni sveštenici već to rade.
 

Da li će Nemačka plaćati veroučitelje u srpskim školama?
- Nemačka država je po zakonu dužna da plaća odgovarajuće učitelje za pravoslavnu nastavu, ali zato traži da to bude jedna veronauka, a ne posebno srpska, ruska ili grčka. To je jedan od većih projekata, koji je već krenuo u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Donjoj Saksoniji, Bavarskoj, dok je u Hesenu i Baden-Virtembergu u pripremi. Problem je što nijedna škola nema dovoljno đaka da bi pravoslavna nastava mogla da ide paralelno s katoličkom veronaukom, nego se ona organizuje u popodnevnim satima, prikupljanjem đaka sa raznih lokacija.
 

Ko će, pored Vas, biti u kontakatu sa nemačkim zvaničnicima?
- Za susrete s najvišim nemačkim zvaničnicima i dalje će biti zadužen mitropolit Avgustinos, kao predsednik Episkopske konferencije koji, osim toga, lično poznaje kancelarku i nemačkog predsednika. Međutim, kad se na dnevnom redu nađu teme kao što je perinatalna dijagnostika, ili pro ili kontra atomske energije - tu će i drugi pravoslavni predstavnici imati šta da kažu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 15:56
Nek nam je Gospod u pomoci !!! Mozda ovo i na dobro izadje ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online