Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 14.05.2011.
01:42
Press A

Ponoš plaćeniji od predsednika i premijera

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš (48), sa 216.153 dinara mesečno plaćeniji je od predsednika i premijera Srbije, ali i od svih ministara. Ponoš ima čak 2,5 puta veća primanja od svog šefa, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića (89.094 dinara).

Zdravko Ponoš prima i platu i penziju
 

Ponoš je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ima dupla primanja, i to penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara u Ministarstvu. Za razliku od njega, drugi general u vladi i ministar zdravlja Zoran Stanković odrekao se duplih primanja.


Ponoš je iskoristio rupu u zakonu koji ne zabranjuje dupla primanja, ali postavlja se pitanje da li je moralan gest da on kao javni funkcioner uzima i platu i penziju, odnosno da se poput Stankovića ne odrekne plate dok obavlja državnu funkciju.


Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penziono i invalidsko osiguranje Jelica Timotijević kaže da Zakon o PIO dozvoljava civilnim penzionerima da zasnuju radni odnos i uz penziju primaju i platu.
 

- Za tako zaposlene poslodavac ima olakšice jer nema obavezu da plaća sve dažbine već samo 22 odsto za penziono osiguranje. Taj "zaposleni penzioner" posle godinu dana rada stiče čak i pravo da traži preračun penzije - objašnjava Timotijevićeva.
 

Pošto je Ponoš vojni osiguranik, Press je proverio i u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (FSOVO) da li za njega važe ista pravila kao i za penzionere u "civilu".
 

- I za vojne penzionere važi Zakon o PIO tako da i oni mogu da primaju i platu i penziju - kažu u FSOVO.
 

Glumica Eva Ras kaže da nije Ponoševe sreće. Njoj je u leto prošle godine država ukinula 18.500 dinara penzije pokojnog muža Radomira Stevića Rasa jer je ostvarivala druge prihode (honorarno je pisala za novine). Pošto se zbog toga u javnosti podigla prava bura, nešto kasnije usvojene su izmene Zakona o PIO koje omogućavaju i honorarni rad i porodičnu penziju.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 08:34
"Ima raznih legendi kako sam upoznao Borisa Tadića. To se dogodilo nakon što sam došao u Upravu za međunarodnu vojnu saradnju. Bio je seminar o demokratskoj kontroli oružanih snaga u saveznoj skupštini, ja sam bio i dalje referent, a Tadić poslanik i član odbora za odbranu. Na pauzi smo se upoznali i razgovarali o stanju u vojsci. Tadić je bio rezigniran kao i ja. Posle atentata na Đinđića, Tadić je postao ministar odbrane i, kada sam se vratio iz Ženeve, imali smo priliku da nastavimo onaj naš razgovor iz Skupštine i da jedan drugom kažemo šta mislimo da može da se uradi..." - ispovedio se nedavno general Ponoš u listu ''Vreme''.
Subota 14.05.2011. 08:02
A što sada mora da kupuje odelo jer ne nosi više besplatnu uniformu to nikome ništa. Treba uzeti u obzir i da sada mora da plaća burek i jogurt za doručak na radnom mestu, a da je kod kuće jeo bi lepo hleba, masti, soli i paprike. Kada se sve sabere, on je na čistom gubitku, ali sve za Srbiju, a Srbiju ni za šta. Kosovo je Srbija i idemo na dva koloseka i Kosovo i Evropa i tako dalje i tako dalje.Leva ruka desni džep.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online