Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.05.2011.
06:11
Večernje novosti A

Martijev izveštaj čeka na odgovore

Pola godine će uskoro proći od prvog pojavljivanja u javnosti elemenata izveštaja poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali se stvari i dalje ne pomeraju sa polazne tačke.

I dalje se čeka epilog Martijevog izveštaja
 

Martijev izveštaj izazvao je veliku buru u svetu, isto koliko i njegovo prethodno otkriće o tajnim zatvorima CIA. Ipak, ove dve velike afere, za sada, imaju različit ishod.
 

Cela međunarodna zajednica šalje signale da je zainteresovana da istina o trgovini organima izađe na videlo. Takve poruke uputili su i EU, i UN, ali se na tome stalo, jer nikako da se pronađe merodavna institucija koja će konačno da izvrši detaljnu istragu.
 

Zvanični Brisel zastupa tezu da je to posao za misiju vladavine prava EU na Kosovu.
 

- Euleks je najbolje plasiran da izvrši ovu istragu - stav je Maje Kocijančič, portparola Ketrin Ešton, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.
 

Ova misija je, međutim, već jednom vodila istragu po ovom pitanju, ali ništa nije pronašla. Posle objavljivanja Martijevog izveštaja, tražili su od njega dodatne dokaze, ali ih je on upućivao da ih, kao stručna služba, sami traže. S obzirom na to da nisu mogli da ih nađu, Marti je izrazio sumnju u njihovu stručnost.
 

Euleks je trenutno pokrenuo preliminarnu istragu po Martijevim navodima, i za sada se na tome stalo. Ova misija je, između ostalog, ograničena samo na Kosovo, dok bi istrage trebalo vršiti u Albaniji i drugim zemljama kao što je Turska.
 

Zvanični Beograd je zato predložio da istragu izvrše UN. Taj predlog, međutim, za sada, nije dobio konkretan odjek, u Briselu i, pre svega, u Vašingtonu, od kojeg mnogo toga zavisi.

Volja bez dokaza

 

Nedavno je stigla vest da se Dik Marti povlači iz političkog života. Doduše, po "sili zakona", jer je "istrošio" četiri mandata, mada se očekivalo da zbog svog ugleda zatraži izuzeće od ovog pravila, što nije učinio. Njegov izveštaj, na osnovu kojeg je izglasana rezolucija SE, tako rizikuje da padne u zaborav. U Savetu Evrope, međutim, uveravaju da se to neće dogoditi.

 

Mevlut Čavušoglu, predsednik parlamentarne skupštine ove najveće evropske integracione institucije, istakao je nedavno za "Novosti" da želja i volja za istragom postoje, a da jedino otvoreno pitanje ostaje da se pronađe ko će to učiniti. Do tada, Martijev izveštaj i dalje ostaje mrtvo slovo na papiru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online