Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.04.2011.
13:07
T. Zečević - Vesti A

Izlečeni od virusa afera

Institut Torlak nikada nije proizvodio vakcinu protiv besnila, nije ju držao u skladištima, niti distribuirao, pa su sve prozivke povodom slučaja u Kuršumliji bile bez osnova. Ovo je u intervjuu za "Vesti" istakao dr Branislav Lazić, direktor Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak.

On je potvrdio i da Institut nikada više neće proizvoditi neke od vakcina koje je nekada pravio. Demantovao je i priče o navodnoj prodaji Torlaka i otkrio da je Institut obezbedio strateškog partnera svetskog glasa.

Dr Branislav Lazić
 



Manje od godinu dana ste na čelu Instituta Torlak. Kako on danas izgleda?
- Na putu smo velikih promena. Pronašli smo partnere svetskog glasa za proizvodnju bakterioloških i virusnih vakcina. Od trojice kandidata opredelićemo se za jednog i proizvoditi sve petovalentne vakcine za morbile, rubiole, varičele, veliki kašalj, pa i vakcinu protiv gripa - DTP, BSŽ, antitetanus vakcinu i više od 100 vrsta podloga sa znakom Evropske unije.


Pre dve godine najavljeno je da će Torlak praviti vakcinu protiv gripa?
- Mesec dana nakon mog dolaska na čelo Torlaka rekao sam da nećemo u 2010.

Pet godina rada i 10 miliona evra

 

Pre sedam godina bili smo čuveni po proizvodnji polio vakcine. Pošto od tada nikada nije izvršena rekonstrukcija tog pogona, prestali smo da proizvodimo tu vakcinu. Pre pet godina Svetska zdravstvena organizacija skinula nas je sa liste proizvođača. A da bismo ponovo proizvodili tu vakcinu treba nam najmanje pet godina rada i deset miliona evra, podseća dr Lazić.

godini proizvoditi tu vakcinu. Nećemo je proizvoditi ni u ovoj godini. Trenutno se nalazimo u proizvodnoj pilot fazi koja će biti gotova za tri meseca i tek onda idemo u pretklinička i klinička ispitivanja. A da bi se dobili tzv. GMP
standardi, mora se u Srbiji izvršiti najmanje 90 odsto ipitivanja. Onih desetak odsto uradićemo u inostranstvu.


Do pre godinu dana Torlak je bio predmet raznih trgovanja?
- Više nikada neće biti govora o prodaji ovog Instituta. Torlak je bio i ostao ustanova od nacionalnog interesa i kao takva biće čuvana i osavremenjivana. Neke vakcine Torlak neće proizvoditi. Neće nikada više praviti OPV vakcinu zbog toga što smo pravo na proizvodnju te vakcine izgubili pre pet godina, odnosno izgubili smo sertifikat. A zašto smo ga izgubili, druga je priča. Nećemo više proizvoditi čitavu paletu takozvanih malih proizvoda, raznih masti i krema.


Koje domaće proizvode Srbija može očekivati od Torlaka?
- Gubitkom tržišta izgubili smo i ugled. Povratak i jednog i drugog mnogo je težak. To je dug proces, ali je dostižan i verujem da ćemo se za pet godina uspešno uključiti na svetsko tržište. A proizvodićemo petovalentnu vakcinu protiv gripa, protiv tetanusa, raznih zaraznih bolesti, protiv ujeda zmija. Iako državna ustanova, Torlak je vanbudžetska isntitucija koja ne dobija pare ni za struju, vodu, plate. Živimo od svog rada. Odavde više neće izlaziti afere ni lažna obećanja.
 

Dobili peticu


Nedavno su vas posetile i međunarodne inspekcije?
- Da, inženjeri, tehnolozi i farmaceuti detaljno su prekontrolisali sve naše papire. Dobro su proverili i na šta smo utrošili milion i po evra. Na kraju dobili smo čistu peticu i još pride 400.000 evra za dovršetak nekih poslov.

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 15:02
Izleceni od virusa afera,ali zato pacijenti umiru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online