Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 20.04.2011.
03:46
Večernje novosti A

Draža zadavljen i bačen u toplanu

Suprotno nalazima državne Komisije da je Draža Mihailović streljan i sahranjen na Adi ciganliji, bivši šef odseka Udbe za Leskovac, Nikola Ilić, tvrdi da je četnički komandir zadavljen u zatvoru, a njegovi ostaci završili u nekoj od beogradskih toplana. Ilić tvrdi da mu je istinu otkrio Krcunov šef kabineta.

Nije prošlo ni nedelju dana od kada je državna Komisija za utvrđivanje istine o Draži Mihailoviću, nakon višegodišnjeg rada, saopštila da je četnički komandant streljan na Adi ciganliji i da je tu njegova primarna grobnica, javljaju se oni koji opovrgavaju te nalaze.


Naime, bivši šef odseka Udbe za Leskovac, Nikola Ilić, u izjavi za ’’Večernje novosti’’, tvrdi da je Draža Mihailović zadavljen u zatvoru, a da su njegovi posmrtni ostaci završili u nekoj od beogradskih toplana.

Nekadašnji član Udbe odbacuje nalaze Komisije da je Draža Mihailović streljan na Adi

Nikola Ilić rešio je da progovori posle gotovo sedam decenija ćutanja i otkrije tajnu ’’koju je nosio na duši’’. Kako kaže, očekivao je da će Komisija za pronalaženje Mihailovićevog groba dati realniji izveštaj o rezultatima istrage, te posle svega što se desilo, ’’ne želi da bude odgovoran ukoliko istina o jednoj od najvećih misterija naše novije istorije ode s njim u grob“.


Istinu o stradanju četničkog komandanta, kako tvrdi Ilić, saopštio mu je 1957. godine ’’sada pokojni Vladimir Babić iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra unutrašnjih poslova Slobodana Penezića Krcuna“.


’’Draža nije ubijen ni sahranjen na Adi ciganliji. Nije streljan, već je udavljen u zatvoru. Dok je spavao, dežurni oficiri su mu navukli omču. Prethodno su ga naterali da popije više alkohola da bi se uspavao. Beživotno telo su umotali u ćebe i uz pomoć dva nemačka zarobljenika utovarili u kamion’’, priča Ilić.


On tvrdi ’’da je tu istinu čuo i pokojni Milutin Ristić, tadašnji načelnik leskovačke policije i da su razgovor sa Babićem vodili na Višoj školi za unutrašnje poslove“, a da je povod bio predavanje pukovnika Drecuna o hvatanju Draže Mihailovića.


Babić je tokom hapšenja i egzekucije Draže Mihailovića služio u jedinici Pete armije u Skoplju.


’’On nije znao u koju beogradsku toplanu je telo odvezeno. Zna samo da je ’ložač’ bio saradnik Ozne, kome je rečeno da je u ćebetu nemački zarobljenik’’, tvrdi Ilić.


Međutim, njegova ispovest je samo još jedna u nizu onih koje pričaju oni koji su ’’nešto čuli“ i kojima su ’’upućeni ljudi ispričali istinu o Draži“.


Čak je i sama državna Komisija priznala da o streljanju Mihailovića nije pronađen nijedan pisani trag, te da su do zaključka došli na osnovu iskaza svedoka.


Konstatovano je i da nije poznato da li su, i gde, odneti Dražini posmrtni ostaci. Najavljeno je da će teren na Adi biti skeniran kako bi se eventualno pronašli posmrtni ostaci Mihailovića, a potom izvršila i DNK analiza.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.04.2011. 07:31
pre ce biti da ova matora ljiga ne moze da spava zato sto postoji mogucnos za pronalazenje drazinog groba. komunistickim zlotvorima nikada ne treba verovati. samo komunisticka djavolja dusa moze ovako da se izlupeta...
Sreda 20.04.2011. 04:20
Nakon toliko godina od zlocinackog ubistva cica Draze,pojavljuju se sve nove i nove vesti o njegovom stradanju po sistemu rekla,kazala. Istinu zna samo Bog,i krivci ce odgovarati.Negde sam procitao da je neko sva dokumenta i dokaze o ubijanju predao Irineju Bulovicu i da se kod njega nalazi kljuc za otkrivanje istine,ako je i to uopste tacno.
Sreda 20.04.2011. 08:31
Činjenica da postoji ružičnjak i da SPC daje parastos svake godine govori da oni znaju sve. Da nisu sigurni da je mrtav i gde mu je grob ne bi davali parastos od prve godine. Bilo je i onda krštenih duša koje su ispovedile istinu svome duhovniku, a nama trebaju grešni svedoci iz OZN da mute vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online