Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.04.2011.
13:02
D. Lukić - Vesti A

Zavera oko KiM (4): Vašington ubija istinu

Obaveštajac NATO u Prištini požalio se "Global postu": "Kada bi smo pozivali na razgovore ratne komandante OVK-a i sada veoma uticajne na Kosovu, svi smo znali da nas lažu, znali su to i oni da znamo, ali mi smo jednostavno bili nemoćni da bilo šta učinimo zbog politike njihovih patrona u Vašingtonu. Slobodno su 'valjali' prostituciju, krijumčarili gorivo, prali novac, reketirali , zastrašivali ljude... Svako ubistvo im je prolazilo nekažnjeno".

Osmesi samo za novinare: Hašim Tači i Džozef Bajden

Jedan drugi obaveštajac NATO u Pokrajini tvrdi, takođe, da su Amerikanci ometali svaku istragu koja nije odgovarala njihovoj politici: "U nekoliko slučajeva za koje znam tražili su da se istraga zamrzne jer, navodno, za nju nije vreme. Bili smo nemoćni, pogotovo kada se radilo o krupnim ribama".


Kada su novinari "Global posta" upitali šefa kosovske policije, Rešata Malićija, zašto on lično nije pokrenuo istragu u slučajevima kada je imao evidentne dokaze o kriminalnim radnjama i zločinima, njegov odgovor je bio: "Nisam ni pokušvao, jer bi u tom slučaju neko odmah pokucao na moja vrata". Mat Makalester kaže da bi isključivo nezavisni međunarodni organi mogli da otvore kosovski osinjak dosije Hašima Tačija. Kaže, istina, da se Tačijevi oponenti i kritičari na Kosovu ipak nadaju da će, na kraju, Euleks sakupiti snagu da krene i "agresivnu istragu".


Na osnovu izvora u Stejt departmentu, istaživači "Global posta" navode da "Tači sada može da poseti SAD samo sa diplomatskom vizom koja mu daje imunitet od progona". Zaključak je, međutim, da Tači, i pored svega, ostaje najmoćniji političar na Kosovu na koga Amerikanci još računaju. Ali "ako i kada Amerikanci izvuku tepih ispod njegovih nogu, pa možda i podršku njegovoj novostvorenoj državi, preti mu izopštenje a Kosovu haos".


Nasuprot ovome, "Post" daje i procenu funkcionera u Vašingtonu da Amerika, naprosto, ne može da menja kurs na Kosovu jer bi to značilo krupan politički poraz koji sebi neće da dozvoli. Ima, međutim, nagoveštaja, da su Amerikanci, ipak, počeli da razmišljaju o Frankenštajnu koji je proizvod njihove politike na Kosovu. Anđeluše Morina, izvršni direktor tink-tanka "Incijativa za stabilnost Kosova", i sama dozvoljava mogućnost da Amerikanci "u jednom trenutku kažu Albancima na Kosovu kako nisu zaslužili da imaju svoju vojnu državu". Ako bi se to desilo, njeno predviđenje je da bi, u tom slučaju, "deo Kosova otišao Albaniji, a deo Srbiji. To bi bio užasan ishod. Toliko smo očajnički želeli svoju državu, a ispalo je da ne znamo kako da njom upravljamo".


Mat Makalester misli da se takav obrt Vašingtona neće desiti, mada će se tražiti formula kako da se, ako ne uspe scenario beskrajnog "ubijanja istine", Tači upotrebi kao žrtveno jagnje i pronađe put za njegovu tihu političku likvidaciju "malim dozama otrova u dužem vremenskom periodu".
 

Istraga o trgovini organima

Jedan zapadni diplomata rekao je "Global postu" da je Euleks pre izvesnog vremena počeo da "u tišini otvara Tačijev dosije" i da je počela "preliminarna istraga o optužbama za trgovinu ljudskim organima, nakon izveštaja Dika Martija". Navodi se da i u Vašingtonu "prijatelji Tačija pokazuju povišen stepen uznemirenja".


Tači na ribanju kod Bajdena

Prilikom julskog susreta Hašima Tačija sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, atmosfera nije bila nimalo opuštena. "Javno, Bajden i Tači su se smeškali jedan drugom, ali iza zatvorenih vrata praštala je, međutim, Bajdenova kritika za korupciju... Tači je prihvatio da je korupcija problem. Priznao je čak da korupcije ima u vrhu vlasti", navodi "Global post".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 18:47
NATO = Nacisticka - Americka - Teroristicka - Organizacija.
Četvrtak 07.04.2011. 17:48
Nece od tih Amerikanaca ni " A " ostati kad im se bude vracalo , dal od nas Srba ili od nekog drugog ,svejadno je !!! Kosovo i Metohija = Srbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online