Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 02.04.2011.
13:29
J. L. Petković - Vesti A

Imunitet i za govor mržnje

Poslanici nisu odgovorni za ono što izgovore u Skupštini, to im omogućava Zakon o skupštini, kaže za "Vesti" državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, komentarišući "slučaj" Čedomira Jovanovića.

Homen je zadovoljan rezultatima postignutim u borbi protiv korupcije, a kada je reč o reformi pravosuđa, odnosno izboru sudija koji je naišao na oštru kritiku, izabranima sledi revizija svakog pojedinačnog imena. Kako najavljuje, ta prvovera bi trebalo da počne za mesec dana.

Slobodan Homen


Kako je moguće da Čedomir Jovanović ne odgovara ako u Skupštini nekoga nazove kanibalima?


- Stvar je u tome da prema Zakonu o Skupštini narodni poslanici nisu odgovorni za izgovorene reči u samoj sali. Odnosno, šta god da kažu pred skupštinskom govornicom njima se ne može skinuti imunitet i ne mogu krivično da odgovaraju. Ne bih puno komentarisao, najbolje je da pogledate zakon.

Sledi provera izbora sudija i tužilaca


Reizbor sudija i tužilaca predstavlja oko 10 odsto ukupnih reformi u pravosuđu, i Evropska komisija je izrazila sumnju da li je tu Srbija poštovala evropske standarde.

 

Upravo zbog toga sledi provera kompletnog izbora i sudija i tužilaca, sa Društvom sudija i tužilaca je oformljena radna grupa.

 

Druga faza je konkretna provera svakog pojednica koja bi trebalo da krene u narednih mesec dana. Tada će se otkriti da li je bilo grešaka, i ako ih je bilo, sudije će biti vraćene na posao.

Da li je isto pravilo i za ministre?


- Za razliku od narodnih poslanika, ministrima koji počine krivično delo se može skinuti imunitet. Zato oni mogu da odgovaraju.

Reforma pravosuđa naišla je na ozbiljne kritike i u Srbiji i EU. Najveći problem je bio izbor sudija?


- Reforma pravosuđa je veoma ozbiljno urađena i dala je rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, gde je procesurano oko 800 krivičnih dela, što dokazuje da prvi put imamo efikasno sudstvo i pravosuđe.

Imamo i centralizovanu bazu podataka, a naredne nedelje se usvajaju poslednji zakoni kada je reč o reformi pravosuđa - o javnim beležnicima, advokaturi i drugi.

Ponovo se piše strategija za borbu protiv korupcije, jer stara ne valja. Možete li biti zadovoljni borbom protiv te vrste kriminala?


- Mogu da budem prezadovoljan u smislu konkretnih podataka. Kad smo došli u Ministarstvo pravde bilo je 9.000 pritvorenih i zatvorenih lica, danas ih ima 11.666.

Najveći broj u tom porastu za poslednje četiri godine je zloupotreba službenog položaja, odnosno broba protiv korupcije. Druga dimenzija su milioni evra oduzetih od dilera droge i onih koji su se bavili korupcijom, što je najveći rezultat u ovoj državi u bobi protiv korupcije za poslednjih 10 godina.

Šta vam garantuje da će nova strategija i akcioni plan da se primenjuje s obzirom na to da stari nije?


- Stara je primenjena u smislu da su predviđene institucije napravljene, ali sada je pitanje implementacije. Nova strategija mora da prati moderne evropske tendencije. Jedino što može da vam garantuje to je politička volja, odnosno da li je izvršna vlast spremna da bori protiv korupcije. Mislim da smo kao Vlada to pokazali. Naravno, ako sledeća Vlada ne da podršku Agenciji, ne da podršku Zakonu o oduzimanju imovine stečenu kriminalom, onda nema ništa.
 

Nema više zaštićenih


Agencija za borbu protiv korupcije je počela ozbiljno da radi, ali da bi mogla da radi u punom kapacitetu potrebno je još nekoliko godina. Važno je da više u Srbiji nema zaštićenih, tu smo boljku preživeli. Ali će biti potrebno vreme da izgradimo društvo koje će biti imuno na korupciju.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 13:41
"Mogu da budem prezadovoljan u smislu konkretnih podataka. Kad smo došli u Ministarstvo pravde bilo je 9.000 pritvorenih i zatvorenih lica, danas ih ima 11.666." Тих 9.000 су били лопови, који се одавно налазе на слободи. Од ових садашњих у затвору, пола су ваши политички противници а међу њима и они који су се борили против вас педера.
Subota 02.04.2011. 13:34
Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха Ха...!
Subota 02.04.2011. 13:44
Што се тиче судија и Агенције за борбу против корупције-они су се претворили у службу за утеривање рекета и борбу против Срба и њихово тамничење или слање у туђе казамате. Политичари и Министарство правде су ту да аболирају злочинце према нашем народу, ако се случајно упецају на интерполу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online