Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.03.2011.
14:56
D. Dekić - Vesti A

Govor mržnje i u parlamentu

Nedavno iskazani govor mržnje u rijaliti programu Farma, doživeo je svojevrsni nastavak u srpskom parlamentu, gde je lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović povezao države "crnog kontinenta" sa kanibalizmom i izazvao oštar demarš afričkih i arapskih država. Začudo, ne i domaćih institucija i javnosti.

Može da priča šta hoće: Čedomir Jovanović

Umesto Jovanovića, koji je ponudio samo pojašnjenje da nije mislio na narode već na diktatore, izvinio se šef diplomatije Vuk Jeremić, a usledilo je verbalno prepucavanje dvojice srpskih političara.
 

Lider LDP je optužio Vuka Jeremića da je politički zaštitnik diktatora i nedemokratskih režima, a ministar ga okitio rasizmom, govorom mržnje i ekstremizmom. Incident je naišao na iznenađujuće opšti muk u Srbiji i nametnuo pitanje jesu li samo reči i dela političara zaštićena svake, pa i moralne osude.

Reaguju samo na signal


Ćutanje u institucijama je, prema rečima čelnika Fonda za demokratiju Milenka Radića, posledica činjenice da zvanična Srbija i NVO sektor reaguju samo kada za to dobiju signal iz inostranstva kako da to čine.


- O Srbiji niko ne vodi računa, deluje kao da Jeremić ima sopstveni nastup prema trećem svetu, što je štetno po državu -kaže Radić.


Stručnjak za medije Cvijetin Milivojević, uz ocenu da se definicija govora mržnje u Srbiji previše slobodno tumači, ukazuje da taj trend prati i izvlačenje nekih rečenica iz konteksta.

- U rijalitiju je to bio nezgrapni govor dve osobe s manjkom obrazovanja koji je doživeo osudu javnosti, a sa druge strane imamo priču političara koji se predstavljaju kao demokrate i na osnovu toga apriori nose epitet bezgrešnih. Mislim da je kao i Miloš Bojanić i Čedomir Jovanović imao jezik brži od pameti, ali i ako se zaleteo, logično je da nevladin sektor, koji je išao u hajku protiv pevača, bar principijelno digne glas i u slučaju političara - smatra Milivojević.


Ponašanje vlasti i javnosti, prema rečima predsednice Udruženja novinara Srbije Ljiljane Smajlović pokazuje opštu slabost srpskog društva koje ima dvostruke aršine prema ovakvim slučajevima.
 

- LDP i Jovanović se predstavljaju kao liberali i evropejci, a onda ovim istupom i podrškom antievropskom Zakonu o informisanju pokazuju nedoslednost u uverenjima - ukazuje ona i dodaje da su nedosledni i borci za ljudska prava koji sada ćute, jer se politički slažu sa Jovanovićem.
 

Homen čeka proveru
 

- Svaki građanin Srbije treba da bude jednak pred zakonom, bez obzira na to da li je narodni poslanik, ili običan građanin. Nadležni organi treba da provere da li u izjavi Čedomira Jvanovića postoji krivično delo i verujem da će u tom smislu i reagovati - smatra državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2011. 16:58
Комплетна власт и државно руководство(као и невладин сектор) ћуте-сем Јеремића који је морао по службеној дужности због демарша афричких земаља, иначе не би ни он. Сви се плаше шефова(4 амбасаде) од којих добијају налог, кад и шта да проговоре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online