Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 30.03.2011.
10:11
RTS A

OVK se ponovo okupila u Prištini

Bivši pripadici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova protestovali su juče u Prištini, tražeći da Euleks prestane sa hapšenjem i ispitivanjem veterana OVK.

Nekoliko stotina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova protestovalo je u Prištini zbog hapšenja devet njihovih saboraca, osumnjičenih da su počinili ratne zločine tokom sukoba na Kosovu.

Proteste pod sloganom "Svi u odbranu vrednosti OVK" organizovala su udruženja proistekla iz OVK, a pridružila ima se grupa studenata i grupa nevladinih organizacija "Koalicija za demokratiju".

Protest je počeo na Filološkom fakultetu, odakle su demonstranti prošetali glavnom ulicom u Prištini, da bi se zaustavili na platou ispred zgrade kosovske vlade.

Demonstranti su nosili zastave Albanije, sa grbom OVK, uzvikivali "UČK!, UČK!", "Čelični-čelik", aludirajući na bivšeg komandanta Fatmira Ljimaja, zatim "Oslobodite oslobodioce", "Pokupite prtljažnik - Euleks odlazi" i druge, a protest je završen bez incidenata.

Euleks je pre desetak dana uhapsio grupu od devet pripadnika bivšeg OVK, osumnjičenih za zlodela u logoru Klečka kod Lipljana, među kojima je i Fatmir Ljimaj, funkcioner stranke Hašima Tačija.

Ljimaj je, prema navodima optužnice, naredio ubistvo dvojice srpskih policajaca, koje se gerilci prethodno zarobili, dok je učlestvovao u mučenju trećeg. Leševi trojice žrtava su pronađeni i identifikovani. Euleks poseduje nalog za hapšenje Ljimaja, međutim, štiti ga poslanički imunitet.

Osim zahteva da se hapšenja prekinu, veterani OVK zatražili su i promenu mandata Euleksa, odnosno da se misiji EU ukinu izvršne nadležnosti i cela misija postane savetodavna.

Zbog hapšenja bivših pripadnika OVK, na Euleks se nedavno obrušio i Agim Čeku, nekadašnji komandant te organizacije, tražeći od evropskih predstavnika da hitno prekinu takve akcije i usredsrede se na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i šverca. 

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 10:21
Poceo je scenario Avganistana,ako tako su i zasluzili,samo neka nezaborave da dobro ispoliraju Bilija!!!!! CCCC
Sreda 30.03.2011. 10:36
Znam da oni koji donose odluke nemaju mu... za nesto tako ali ja bi to lepo na ovakvom skupu samo da javim koordinate i da se raspali po njima sa orkanima ili eventuelno da se minira sve zivo. Pa nek se svet onda buni i osuđuje koliko im volja zab.... me Vazno da je gam.ad tamo gde im mesto!!!
Sreda 30.03.2011. 11:41
Ovi siptari su mnogo ruzan narod.Mi srbi smo mozda gadan narod ali smo bar lepi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online