Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.03.2011.
19:38
Srna A

Rasizam LDP-a zgrozio prijatelje Srbije

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas je uručen oštar demarš u ime afričke i arapske grupe država, zbog nedavne izjave lidera opozicione LDP Čedomira Jovanovića, u kojoj je afričke narode i državne nazvao "kanibalima".

Ko živi u Africi?

U demaršu, koji je ambasador Alžira u Beogradu i diplomatski doajen Afričke grupe Abdelkader Mesdoua uručio šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću, navodi da su "izjave lidera ove stranke, koja je pri tome član parlamenta, ozbiljne, rasističke".

Dodaje se da te izjave "vređaju države i narode koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i odlučili da održavaju odnose prožete prijateljstvom i solidarnošću".

Predstavnik afričke i arapske grupe država izneo je "zgražavanje, kao i veliku razočaranost činjenicom da nije bilo zvanične reakcije na ovakvu rasističku retoriku i naglasio da očekuje osudu i izvinjenje za ovakav verbalni izgred", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Jeremić obaveštava nadležne o ekstremistima

Vuk Jeremić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić se izvinio za ovu neprijatnost i u ime Vlade Srbije preneo uveravanje da ova izjava ne predstavlja zvaničan stav države.

On je naglasio da će sa sadržajem ovog demarša upoznati rukovodstvo nadležnih institucija.

Jeremić je primetio da u svakom društvu ima ekstremista, koji su, kako je rekao, srećom u manjini.


Prema njegovim rečima, Srbija želi sa afričkim zemljama da gradi odnose na bazi ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.

Rasizam i govor mržnje nisu u skladu sa istorijom i vrednosima našeg društva, izjavio je Jeremić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Predsednik opozicione Liberalno-demokratske partije i šef poslaničke grupe ove stranke Čedomir Jovanović, kritikujući pre nekoliko dana na sednici Skupštine Srbije stav Vlade o intervenciji u Libiji, rekao je da ministar Vuk Jeremić, "umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji".

"Šta radi naš ministar spoljnih poslova, osim što ima tako puno razumevanja za susrete sa kanibalima po Africi, da bi danas bio ministar spoljnih poslova koji ne može da saopšti stav države, koja, prvo treba da osudi stradanje civila zbog toga što je sama bila žrtva unutrašnje politike koja je državu konfrontirala sa čitavim svetom, a potom i slepila politike koja, iako ima pametne bombe, ne pravi razliku između vojnika i civila", rekao je Jovanović.

LDP: Brutalna Jeremićeva zloupotreba

 

Izjava Čedomira Jovanovića o kanibalizmu nije se odnosila na afričke narode, nego na pojedine dikatore, koji su ukinuli demokratiju i ljudska prava i terorišu svoj narod, napominje u današnjem saopštenju Biro LDP za komunikacije.

 

Reagujući na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova da su zemlje Afričke grupe uložile demarš zbog te Jovanovićeve izjave u skupštinskoj raspravi, koju smatraju rasističkom, LDP ocenjuje da je reč o "brutalnoj zloupotrebi Vuka Jeremića".

 

Prema stavu LDP, Jeremić "očajnički traži kanal da se vrati u politički život", koristi kapacitete i "zloupotrebljava ovlašćenja ministarstva koje je uzurpirao". "Jeremić neprestano nanosi štetu Srbiji, pružajući političku zaštitu izrazito nedemokratskim režimima, fokusirajući svoju diplomatsku aktivnost upravo na najgore predstavnike takvih despotija", ukazuje LDP.

 

Čedomir Jovanović u Skupštini

Prema objašnjenju LDP, Jovanovićeva izjava se "nije odnosila na afričke narode, nego na pojedine diktatore koji su ukinuli demokratiju i ljudska prava i terorišu svoj narod".
U saopštenju LDP navodi da njih "Jeremić uporno podržava ili štiti, kao što je odbio i da se izjasni o masovnim zločinima Gadafija nad sopstvenim narodom".


"Libija nije jedini primer sramotnog ćutanja Vuka Jeremića i guranja Srbije u društvo izrazito nedemokratskih država i tiranskih vladara", napominje LDP.

 

Kako se dodaje u saopštenju, "Jeremiću je poznato da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija još u januaru 2003. godine osudio vođe tadašnjih pobunjenika u Kongu, koji danas čine vlast te zemlje, za masovne zločine, uključujući i kanibalizam".

 

Jeremić je, kako podseća LDP, posetio Kongo u novembru 2009. i "srdačno se susreo sa predsednikom Džozefom Kabilom i ministrom spoljnih poslova Žan Pjer Bembom, koji je optužen za ratne zločine nad civilima i svojim narodom i kome se sudi pred Stalnim međunarodnim krivičnim sudom u Hagu".

 

Bembi se sudi za komandovanje snagama odgovornim za ubistva i masovna silovanja, dok je u Kongu u proteklih nekoliko godina smrtno stradalo više od pet miliona ljudi, dodaje LDP.

 

Ova stranka ističe da "ima veliko razumevanje za sve ugrožene narode, a naročito za one koji žive u nedemokratskim režimima i koji su žrtve ozbiljnih kršenja ljudskih prava" i ukazuje da je, na žalost, "najviše takvih naroda upravo u Africi".

 

Ponavljamo da smo u parlamentarnoj raspravi bili vrlo jasni, precizira LDP, da nije iznet nikakav stav koji bi se odnosio na bilo koji narod, nego isključivo na nedemokratske režime.

 

"Precizne stenografske beleške ćemo uputiti diplomatskim predstavnicima afričkih zemalja", najavljuje LDP i zaključuje da su oni upleteni u "zloupotrebu" Jeremića.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 19:41
Sada će Čeda da ide da se izvinjava. Da kaže kako ga nisu razumeli šta je hteo da kaže. A moguće da će i kao Miloš Bojanić da priča kako je bolestan i da nije znao šta priča.
Utorak 29.03.2011. 19:44
Бренек чека чеду.
Sreda 30.03.2011. 00:18
to se dešava kad neko cijeli život radi protiv svoje zemlje i za interese drugoga i onda hop,otkrije se jer umisli da je nedodirljiv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online