Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2011.
11:46
Vestionline A

Popis na KiM odložen za jesen?

Popis stanovništva, porodičnih ekonomija i zgrada na Kosovu, koji je najavljen za 1. do 15. aprila, verovatno će biti odložen za jesen, zbog nekih nejasnoća i protivljenja, prenosi danas prištinski list “Zeri”.

Ukoliko organizatori ostanu pri najavljenom aprilskom terminu, za to bi trebalo "zeleno svetlo" da dobiju od direktora Eurostata Pitera Everaresa, koji danas dolazi u Prištnu.
On će se sastati s privremenim premijerom samoproklamovane republike Kosova i Metohije Hašimom Tačijem, ali i sa zvaničnicima Centralne komisije za popis stanovništva.

Protivljenje i nejasnoće utiču na najverovatnije odlaganje potpisa
 

Predsednik ove komisije Rifat Bljakaj u nedelju nije želeo da govori, dodavši da će informaciju o tome dati nakon susreta sa Everaresom. Prema dosadašnjim najavama, međunarodna organizacija UNOPS bi trebalo da obavi popis samo na severu Kosmet, a da u ostalim sredinama sa srpskom većinom to obave kosovske institucije.


Kosovski Srbi uglavnom nisu za popis ukoliko ga sprovodi kosovska vlada i traže da popis izvrši UNOPS, a Vlada Srbije smatra da Srbi ne treba na takav način da se popisuju.


Deo kosovske opozicije se, takođe, protivi popisu kako je najavljen, tvrdeći da se njime prihvata podela Kosova.


"Angažovanjem UNOPS-a za popis srpskog stanovništva na severu vlada je svesno ili nesvesno prihvatila da je Kosovo i Metohija "de facto" i "de jure" podeljeno", ocenila je bivša ministarka za javnu upravu Melihate Trmkoli, funkcioner Alijanse za budućnost Kosmeta.


Prema Trmkolijevoj, odvajanjem mehanizama koji vode popis na severu i onih koji to rade u drugom delu Kosova, vlada je svesno ili nesvesno legitimisala nametnutu podelu zemlje.


Bivša ministarka Trmkoli je ocenila da kosovska vlada treba da upotrebi sve mehanizme za obavljanje popisa i na severu zemlje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 13:07
Srbi zive i u drugim delovima Kosmeta, ne samo severu.Zar je to kruna politike Tadica i njegovih dupelizaca, da ne izgube napuknuto uze EU nema alternativu, za kojim se kao les vuku.KAKO JE MOGUCE DA SE NE DOZVOLJAVA POPIS IZBEGLIH van Kosmeta i van Hrvatske? Pa zar se tim ne krse demokratske norme same EU? TREBA NAPISATI OTVORENO PISMO DA SE PITA VLADA I TADIC PO TOM PITANJU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online