Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 27.03.2011.
08:48
Vestionline A

Građani strankama daju 20 miliona evra

Planovi države da svim parlamentarnim strankama iz budžeta godišnje isplaćuje 20 miliona evra šokirali su stručnjake Evropske Unije koji su se bavili analizom Zakona o finansiranju političkih partija. Ne samo da bi se sa 0,3 odsto iz budžeta (20 miliona evra), Srbija nalazila u samom evropskom vrhu po novcu koji poreski obveznici uplaćuju strankama, već je odlukom da poveća ovu sumu sa prvobitnih 0,15 odsto Srbija prekršila preporuke Evropske i Venecijanske komisije.

Novim zakonom se predviđa da stranke iz budžeta Srbije dobiju čak 20 miliona evra
 

Obe ove insitucije u proteklih nedelju dana dale su nova mišljenja na Nacrt Zakona o finansiranu stranaka, u koje je “Blic” imao uvid. Glavne zamerke ticale su se upravo novca, koji će se za stranke izdvajati iz budžeta.
 

Naime, u prvoj verziji nacrta ovog zakona, kao i u Zakonu koji je i dalje validan, a datira iz 2004, stranke godišnje iz budžeta dobijaju 0,15 odsto, što je oko 10 miliona evra.

Kada su Evropska i Venecijanska komisija pregledale prvu verziju, istaknuto je da je i 0,15 odsto “prilično visoka suma” za evropske standarde i da treba dobro razmisliti da li ona treba da opstane ili je treba smanjiti. Uprkos tome, u poslednjoj verziji našla se duplirana cifra.
 

Zorana Marković: Prevladali stranački interesi

Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i član Radne grupe za izradu ovog zakona, tvrdi da radna grupa nije imala uticaja na određivanje količine novca koji će se izdvajati, kao i da se ona sama zalagala da suma bude manja od 0,15 odsto, što praktično znači da su prevladali stranački interesi.
 

- Mišljenje Venecijanske komisije se posebno bavi finansiranjma strnaka iz budžeta, jer sa 0,3 odsto opasno prelazimo granicu iznad koje stranke gotovo u potpunosti zavise od budžeta. To je suprotno težnjama u većini veropskih zemlja i lično mislim da tolika izdvajanja za Srbiju nisu dobra opcija. Ipak, važno je reći da ovo još nije gotova priča. Sledeće nedelje idem na sednicu Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) gde ćemo razgovarati o ovom zakonu, a već prve nedelje aprila sastaće se i radna grupa da donese defitinitvnu odluku - kaže Markovićeva.
 

Venecijanska komisija je u svom mišljenju ponovo pozvala nadležene u Srbiji da razmotre ovu odluku, i to bi, kao što je nedavno za naš list najavio Slobodan Homen, državni sekretar u ministarstvu pravde, moglo da se dogodi već u prvoj polovini aprila.

Nedelja 27.03.2011. 09:43
Па, председник Тадић се скоро изјавио да Србији прети слом. Човек зна... То је као кад мали Ђоле испусти чашу и викне: Палоооо! Крвопије, штеточине! А народ се нада да ће нешто да се измени некаквим изборима. Па, са сваке уличне трибине се промукло дерња неки неухапшени Веља. Крпеља можеш да се ратосиљаш једино ако га згазиш или спалиш. Крпеша који се већ увукао у кожу и сиса ти крв мораш да спретно извучеш, убијеш а то место темељно дезинфикујеш (ако већ ниси инфициран). Да ли је касно, да ли смо инфицирани. Та некаква европска комисија неће да науди њима (крвопијама) већ нама (народу).
Nedelja 27.03.2011. 14:18
stranka srba iz srbije mora nastati,zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online